6 weken zwanger

6 weken zwanger, gefeliciteerd!

En misschien wil je het nog even geheim houden. Je hebt net gezien dat de zwangerschapstest positief is. Eigenlijk zou je het wel van de daken willen schreeuwen dat je al 6 weken zwanger bent. Maar misschien is een telefoontje naar de huisarts nu even voldoende. Wat heel belangrijk is, is dat je nu niet alleen goed voor jezelf gaat zorgen, maar ook voor dat mini-mensje in jouw buik. Met 6 weken begint het hartje te kloppen, tijd voor gezonde acties!

 

inhoud:

  • Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?
  • Zwanger en vis eten
  • Gerookte zalm tijdens zwangerschap
  • Paling
  • Tonijn tijdens zwangerschap
  • Visolie tijdens zwangerschap
  • Weinig vlees tijdens zwangerschap
  • Geitenkaas tijdens zwangerschap
  • IJs tijdens zwangerschap
  • Koffie tijdens zwangerschap.
  • Zwangerschapskwaaltjes.
 
 

Wat mag je niet eten als je zwanger bent?  

 

Veel voeding die wij als normaal beschouwen is niet gezond. En zeker niet als je zwanger bent. Alles wat je eet, komt via de maag en darmen in je bloedbaan terecht. De lever controleert of alles wat je tot je neemt wel in die bloedbaan thuis hoort.

De lever het onwijs druk met het weghouden van niet alleen chemische stoffen, verkeerde voeding, bacteriën en virussen, maar ook van adrenaline. De lever werkt als een filter en moet er voor waken dat via de placenta en navelstreng vervuild bloed niet in het embryo terecht komt. Daarom is gezond eten en leven zo belangrijk voor jullie alle twee. Wat kan je beter niet meer eten?

 

vis zwanger

Zwanger en vis eten?

Er bestaan heel wat vissoorten. Vette vis, mager vis, zoetwater vis, zout water vis. Gekweekte, biologische. Grote en kleine. Het is jammer maar waar: de meeste vis is gekweekte vis. Daar zitten antibiotica en groeihormonen (aquacultuur) in. Wakker dier schrijft hierover (1). Ook bevat vis bestrijdingsmiddelen, dioxine, Pcb’s en kwik (2). Welke vis kan je beter niet meer eten om je lever te beschermen, zodat hij zuiverder bloed naar je baby-in-wording kan sturen?

 

Gerookte zalm tijdens zwangerschap?

Gerookte zalm tijdens je zwangerschap eten kan in principe geen kwaad, zolang je het maar niet teveel eet. Denk aan maximaal 2 keer per maand. En… denk er aan: het is een vette vis. Dus niet goed voor je lever. Daarnaast is het een gekweekte vis. Deze vissen leven stressvol, in vervuild water, op elkaar.

Zou biologische zalm dan een uitkomst zijn? Ook deze is natuurlijk vet. Biologische vis die in Nederland verkocht wordt is niet gekweekt. Let op het ACS-keurmerk. 

 

Paling?

Paling is net als makreel erg vet. Daar kan je lever niet tegen. Als het ware stop hij dan met het opnemen van gezonde voedingsstoffen als groente en fruit. Dat wil je natuurlijk niet. Kies liever voor kleinere en magere vissoorten als gamba’s, mosselen en kabeljauw. Met het advies niet meer dan één keer per 14 dagen vis eten.

 

Tonijn tijdens zwangerschap?

Hou je ook zo van een broodje tonijn salade? Helaas is dit het een no-go vis! Het zit namelijk vol kwik. Kwik slaat je lever op. Het is te gevaarlijk om door je bloedbaan te laten reizen. Het gaat echter toch vaak mis, omdat de lever het al zo druk heeft. Dat betekent dat het ook in jouw hersenen zich kan opslaan. En later in je leven kan het Alzheimer of Parkinson veroorzaken. Maar zover ben je nu nog niet. Denk nu eerst aan je baby die ook kwik door de navelstreng naar zijn of haar levertje krijgt. Sla het vriendelijk af als het je wordt aangeboden. Ook na je zwangerschap.

 

Visolie tijdens zwangerschap.

Momenteel gaat iedereen er nog vanuit dat vette vis gezond is voor de omega-3 vetzuren. Ook in capsule-vorm. Dierlijke vetten zijn niet gezond. Vooral niet in combinatie met dierlijke eiwitten. Omega-3 vetzuren zijn prima binnen te krijgen door het te vervangen met plantaardige vetzuren. Juist als je zwanger bent heb je deze nodig, ook al ben je pas 6 weken zwanger. Een paar voorbeelden van plantaardige omega-3 zijn: lijnzaad, hennepzaad en walnoten.

Conclusie: eet niet te vaak vis. En wissel soorten vis met elkaar af. Let op het Europese SKAL kenmerk.

SKAL Keurmerk

 

SKAL keurmerk

 

 

Geen vlees tijdens de zwangerschap

Weinig vlees tijdens zwangerschap: vegetarisch zwanger?

Varkensvlees zou je niet meer moeten eten. Ook als je niet zwanger bent. Het is vet en zit vol antibiotica. Daarnaast is het een product dat bijdraagt aan de stikstof uitstoot. Je maag en lever hebben het er moeilijk mee. Vooral varkensvlees neemt zijn tijd om te verteren. Tot wel 6 uur. En dat ligt niet fijn als je zwanger bent. Een minder vette vleessoort heeft echter minder tijd nodig. Denk aan kokosolie en nootjes, dat duurt maximaal 3 uur om te verteren.

 

Dus alle vette vleessoorten als chorizo, boterhammenworst, paté of katenspek lekker in de schappen laten liggen. Wat kan je dan nog wel eten? Is het een ideetje voor je om champignons te bakken in kokosolie? Dat lijkt het meest op vlees. Lekkere kruiden erbij, dat is licht verteerbaar. En een groot voordeel is dat je veel beter slaapt tijdens je zwangerschap. Je bent nu 6 weken zwanger en je zal merken dat je op een gegeven moment last van maagzuur kan krijgen. Wees dit voor door minder vlees te eten.

 

Denk je eiwitten te kort te komen tijdens de zwangerschap? In biologische havermout, boekweit en walnoten zitten veel eiwitten en geen gluten!

 

Geitenkaas tijdens zwangerschap

Geitenkaas tijdens zwangerschap.

Is het verstandig zuivel te gebruiken tijdens de zwangerschap? Je zou denken dat je toch calcium nodig hebt om de botten van de baby te laten groeien. Zuivel is dierlijk. En dierlijk is bijna altijd vet, vol antibiotica en groeihormonen. Beter is het daarom melk, kaas, yoghurt, mozzarella, kwark en eieren zoveel mogelijk te beperken.

Wel heel gezond is die vijg op de foto. Het zit boordevol kalium en gezonde natrium. Het helpt niet alleen neurotransmitters aan te maken, maar ondersteunt ook de zenuwen en synapsen in de hersenen. Wat een uitkomst als je 6 weken zwanger bent!

Ben je bang dat je te weinig calcium binnenkrijgt? Hier een gratis smoothie recept: pers een sinaasappel uit en blender het met spinazie.

 

softijs tijdens zwangerschap

Softijs tijdens zwangerschap. 

Is ijs gezond om te eten? Zowel tijdens de zwangerschap als ervoor of erna is softijs voor niemand gezond! Waarom niet? Omdat er veel dierlijke vetten en onnuttige suikers inzitten. Is het je weleens opgevallen dat zelfs bij ziekenhuizen ijs verkocht wordt? Neem liever een dadel als je iets zoets wilt. Of maak zelf ijsjes van gepureerd fruit, bijvoorbeeld aardbeien of meloen. Tip: doe er een snufje vanille poeder bij!

 

koffie tijdens zwangerschap

Koffie tijdens zwangerschap.

Ook al ben je pas 6 weken zwanger, die kans is groot dat de geur niet kan verdragen. Mocht je toch een onvervalste koffie-leut zijn, dan volgen hier een paar tips.

Een postnatale depressie vindt z’n oorzaak in overspannen bijnieren. Dit komt door ons stressvolle leven. De bijnieren maken namelijk adrenaline aan om ons te laten overleven tijdens problemen en in noodsituaties. Maar ook als we enge films kijken, bunjee-jumpen, bloed laten prikken, sex hebben en… moeten bevallen. Onze bijnieren kunnen dat nog slecht bijbenen allemaal. Ze zijn eigenlijk erg moe.

 

Net zo als de lever die al die adrenaline moet wegvangen, voordat het via de bloedbaan de hersenen (en baby) kan bereiken. Dit lukt niet altijd meer, nogmaals omdat de lever overbelast geraakt is. Met koffie drinken stimuleer je de bijnieren extra. Dus probeer het zoveel mogelijk te beperken.

Nespresso-coffee cupjes en van andere merken bevatten aluminium in het dekseltje. Hoewel het super klein is, komt ook dat aluminium via de koffie in je lever (en hersenen aan). Naast dat je gewoon ouderwets koffie kan gaan zetten of via een sjiek Italiaans espresso-apparaat, kan je ook koffie-cupjes kopen die een papieren dekseltje hebben. Onder andere bij Albert Heijn. Je bent nu 6 weken zwanger, probeer koffie te minderen en meer verse gember of muntthee te drinken zonder toegevoegde aroma’s.

Afbeeldingsresultaat voor fairtrade original koffie albert heijn

Zwangerschapskwaaltjes.

Vanaf 6 weken zwanger kan je zwangerschapskwaaltjes verwachten. Maar daar kan je best wat aan doen. Namelijk dat je je eetpatroon gaat veranderen. Dat komt ook je baby ten goede. En jou op den duur. Want je investeert in je gezondheid voor de rest van je leven. Daardoor is de kans dat je op latere leeftijd geen of minder last krijgt van kwalen als schildklierproblemen en overgangsklachten.

En er is een andere reden om deze investering in jezelf te doen: je verkleint de kans op een postnatale depressie! Ik wens je een heel fijne zwangerschap toe!

 

Conclusie: eet zo weinig mogelijk dierlijke vetten. Vooral kokosolie en biologische olijfolie zijn goede vervangers. Probeer het zo laat mogelijk op de dag te gebruiken, dan heeft de lever gedurende de nacht en het grootste deel van de dag een rustmoment.  Daardoor kan het juist gezonde voedingsstoffen uit groente fruit opnemen.
Wissel vis- en vleessoorten af. Beter is het om vleesvervangers te kopen. Zo ook met zuivel. Een voorbeeld is biologische havermelk. 

 

Mocht je later toch problemen hebben of heb je een vriendin die niet bepaald op een roze wolk zit, weet dan dat je gratis het e-book kan downloaden met 10 gouden tips bij een postnatale depressie

 

Waardevol artikel? Deel het dan op social media, en

geef je mij een 5 sterren beoordeling? Alvast bedankt!

5/5
Mariëtte de Iongh

Over de auteur:

Mariëtte de Iongh – van Werven

Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl. 

Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven via blogs, training, workshop en binnenkort boeken. 

Mariëtte is voedingsdeskundige, Geïntegreerde Technieken therapeute (een vorm van osteopathie) en BSM-de Jong fysieke kindertherapie.

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!