Opnieuw een postnatale depressie

depressieve moeder

Donkere wolk

Kort na de geboorte krijg je last van een donkere wolk. Je krijgt hulp en na drie, vier maanden voel je je weer beter. Maar dan blijkt opeens je wereld toch weer in te storten. Je voelt je opnieuw in een dal glijden. Je bent kortaf en chagrijnig. Je moet veel huilen en je voelt je ziek. Misschien ga je ook naar eten snaaien. Opnieuw postnatale depressie ervaren, daar zit je niet op te wachten. Hoe kan dit?

Het ligt niet aan jouw karakter of wiebelende hormoonspiegels

Psychische ziekte achterhaald

Behandelaars van een postpartum depressie vinden nog steeds dat het een psychische ziekte is. Het ligt aan jouw labiele karakter of aan wankelende, schommelende hormoonspiegels ergens in het lichaam. Oké, dat is nogal wat als ze dat over je zeggen! Het heeft niets met jouw zogenaamde suffe manier van denken te maken. Laat je dat niet wijs maken. Dat zorgt er alleen maar voor dat je een laag en negatief zelfbeeld krijgt.

Het zit feitelijk anders in elkaar. In je lichaam heb je bijnieren. Die zitten bovenop de nieren aan weerskanten van de wervelkolom. Bijnieren produceren onder andere vrouwelijke hormonen en adrenaline. Dat maak je aan als gevolg van een reactie, meestal een stress-reactie. Al jong in je leven kan veel adrenaline van je gevraagd worden. De bijnieren produceren dan als een gek adrenaline. Daardoor raken ze tenslotte in onbalans, dit geldt ook voor de vrouwelijke hormonen.

De bijnieren en de lever

Adrenaline heb je o.a. nodig voor de bevalling. Maar als de productie in onbalans is, kan het teveel of te weinig aanmaken. Beide is niet handig voor je bevalling. Je hebt het nodig voor de weeën. Nu gaat adrenaline ook naar de lever. Als je daar problemen hebt (80% van de bevolking heeft dat), kan de adrenaline niet goed worden afgebroken en opgeslagen. Er gaat wat door via het bloed naar de hersenen. En daar gaat het mis. Want adrenaline vreet daar de dopamine weg, die je fit, vitaal en vrolijk houden. Je gaat vet eten om de bijnieren te compenseren.

Je begrijpt dat dit probleem niet met pilletjes op te lossen is. Als dit probleem zich niet oplost, kan je soms opnieuw een postnatale depressie ervaren.

Voeding en lifestyle

Het is de combinatie van voeding en lifestyle die je beter gaat maken. Voeding op de bijnieren te ondersteunen, voeding om je lever gezond te krijgen, voeding om je hersenen te optimaliseren. Lifestyle om rust te creëren in de vorm van mindfulness en meditatie.

Wil je hier meer over weten, neem dan snel contact met mij op. Ik waarborg uiteraard je privacy.

Contact:

Mariëtte de Iongh- van Werven | telefoon: 06-20374100 | via Zoom of aan tafel in Heemstede

 
Beter worden met mij? Kijk op het Blije Mama Plan®

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!