Postnatale depressie test

Inhoud:

  • waarom een postnatale depressie test
  • symptomen postnatale depressie
  • postnatale depressie test
  • ervaringen postnatale depressie
  • oorzaak postnatale depressie
  • behandeling postnatale depressie
  • 5 tips bij een postnatale depressie
 

Waarom een postnatale depressie test?

Je voelt al dagen, weken of misschien al een paar maanden dat het niet goed met je gaat. Deze postnatale depressie test, is een aanwijzing voor jou om nu jouw gevoelens dat het niet verder gaat, te bevestigen.

Als deze test voor jou bevestigd dat het niet goed gaat, ga dan ook heel snel dit melden bij je huisarts. Daarna kunnen wij samen verder kijken wat de beste vervolg stappen worden.

 

Symptomen postnatale depressie.

Je bent huilerig, korzelig. Je slaapt slecht en je hebt misschien last van angsten. Zoals over de dood. Je bent moe. Hoe moet je het vandaag weer voor elkaar krijgen je bed uit te komen. Hoe moet je de dag doorkomen?

Herken jij je in dit lijstje?

  • je voelt je eenzaam
  • je bent erg moe en je hebt weinig zin iets te ondernemen
  • je moet steeds huilen
  • je voelt je neerslachtig en somber
  • je bent kortaf, soms zelfs agressief naar je partner of familielid
  • ja zelfs agressief naar je baby toe
  • je kunt er niet tegen als je baby huilt, dan wordt het je allemaal teveel
  • is dit nu het plezier dat je je baby zou hebben? Is dit nu het geluk?
  • je eetlust is enorm afgenomen, of je bent de hele dag met eten bezig
  • je zelfvertrouwen is weg, je voelt je daardoor onzeker, doe ik het allemaal goed als nieuwe moeder?
  • je hebt angstige gevoelens, soms zelfs voor de dood. Zowel voor jezelf als je baby
  • je slaapt slecht. Als je ’s ochtends wakker wordt, ben je niet uitgerust
  • je kan je bed nauwelijks meer uitkomen
  • je hebt geen zin om boodschappen te doen of het huishouden
  • je vraagt je steeds af hoe je hier uit moet komen.

 

Postnatale Depressie Test:

Ik ben chagrijnig naar mijn partner toe.
Ben ik eigenlijk ook enorm chagrijnig naar mezelf toe?
Merk ik dat mijn geheugen en concentratie soms wegvallen?
Schaam ik me dat ik niet zeven slagen in de rondte kan genieten van mijn baby?
Schaam ik me dat het niet goed met mij gaat?
Probeer ik verdenkingen van een depressie te camoufleren naar de buitenwereld?
Ik zet steeds een pokerface op als er bezoek komt.
Ben ik of veel meer gaan eten, of heb ik er helemaal geen behoefte aan of interesse in?
  Glipt de energie weg uit mijn systeem?
  Kom ik slecht mijn bed uit?
  Ik val rond het middaguur steeds inslaap.
  Ik maak me zorgen over seks met mijn partner.
  Hoe moet dit op het werk?
  Heeft dit aanhoudende gevoel ook consequenties op de financiën op langere termijn?
  Ik voel me alsof ik in een cocon zit en ik kan niet kan zien hoe mooi de buitenwereld is.
  Ik weet niet meer waar ik moet beginnen om mijzelf weer goed te voelen.

Heb je minimaal 8 x met ‘ja’ geantwoord?

overwin postnatale depressie

 

Waar is jouw geluk met je baby en jezelf gebleven?

 

Ervaringen met postnatale depressie.

Vele moeders zijn je voor gegaan, ik jou ook. Het stomste dat ik deed was het verzwijgen voor de rest van de familie, vrienden en kennissen. Zij begrepen mijn houding daardoor niet, ze begrepen niets van mij.

Ten eerste dachten ze dat ik een verwend nest was. Immers deed ik niets zelf meer. Ten tweede had ik toch alles, een bijzonder leuke echtgenoot, een heerlijk huis en een prachtige baby. Ten derde was alle goed bedoelde raad teveel voor mij. Ik trok het niet meer.

Via de huisarts ging ik terug naar mijn gynaecoloog. Daar werd ik na het slikken van onder andere vitamine B12 niet veel wijzer.

 

Weer terug naar de huisarts

Deze keer verwees hij mij naar het Riagg. Of ik bij een praatgroep wilde komen. Nou nee, daar had ik geen zin in. Wel had ik goede gesprekken met een psychiater, maar beter werd ik niet. Ik kreeg Seroxat mee. Ook daar werd ik niet beter van. Acht jaar heb ik gezocht naar een oplossing voor mijn problemen. En die tijd ga ik jou besparen.

 

Facebook groep

Er is nu een facebookgroep postnatale depressie. Daar lees je hartverscheurende verhalen van jonge moeders met een postnatale depressie.

Het enige dat zij na een lange wachttijd krijgen, is een goed gesprek en nu heten de pillen bijvoorbeeld Citalopram. Soms helpt dat. Maar vaker nog wordt de dosis verhoogd en verslechterd de conditie van de jonge moeders. Slecht slapen en angststoornissen worden vaak genoemd.

 

Oorzaak van postnatale depressie.

Het probleem van de huidige aanpak is dat er niet gekeken wordt naar de oorzaak. Alle pilletjes zijn symptoombestrijders. En nog vaker worden hormonen, jouw karakter of zelfs erfelijkheid als oorzaak aangevoerd.

Echter JIJ hebt het niet gedaan. Het ligt niet aan jouw karakter, of aan jouw hormonen die alle kanten opschieten. Ook al heeft jouw moeder, tante, of nichtje ook postnatale depressie gehad, de oorzaak is niet erfelijk.

Wil je meer lezen over de oorzaak van postnatale depressie? Dan verwijs ik je naar dit blog: oorzaak van postnatale depressie in een mini-orgaantje.

 

De behandeling van postnatale depressie.

Pilletjes zijn, zoals je las, gevolgbestrijders. Soms is een korte behandeling hier mee niet te vermijden.

Wil je echter de oorzaak aanpakken dan is het beter om een andere leefstijl aan te nemen. Dat zit zo:

in je lichaam zitten organen zoals je lever en je bijnieren. Die zullen tot rust moeten komen. Ze zijn gebaad bij rust, geen stress in welke vorm dan ook. Daarnaast willen de bijnieren graag optimaal werken. Dan creëren ze balans voor je mind en body. Hierdoor krijgen broodnodige neurotransmitters weer de kans om hun werk in jouw hersenen te doen. En zij zorgen er voor dat je weer fit, vitaal en vrolijk voelt. Die neurotransmitters heten dopamine en serotonine.

 

Serotonine en dopamine

Uit de postnatale depressie test is tevoorschijn gekomen dat je je niet goed voelt. De afwezigheid van serotonine en dopamine zijn daar verantwoordelijk voor. Helaas zijn die afgenomen door stress. Vaak al vroeg in je jeugd of later na de puberteit kun je al met stresssituaties te maken hebben gehad. Maar ook zeker tijdens de bevalling. Daar is zoveel adrenaline vrij gekomen dat het serotonine en dopamine is gaan wegvreten. Dat maakt jou postnataal depressief.

Hoe kunnen we weer die twee op een natuurlijke manier aanvullen en hoe kunnen we de bijnieren en lever tot rust brengen?

 

yoga is goed tegen postnatale depressie

 

yoga en meditatie brengt je systeem tot rust

5 Tips bij een postnatale depressie:

verander je leefstijl

Tip 1. Probeer rust te vinden om te mediteren. Weet je niet hoe dat moet? Hier een heel eenvoudige manier:

ga op een stoel of bank zitten. Zet je mobiel op vliegtuigstand. Zet de timer van je mobieltje in het begin op 10 minuten. Later kan je het naar 20 minuten opbouwen. Sluit je ogen en ga in gedachten van nul tot tien tellen. Goed inademen en op een uitademing tel je nul, een, twee, drie etc. Tot zover jij komt. Dan even twee tellen rust en opnieuw goed inademen en weer al tellend uitademen.

Wuif alle gedachten weg. Zorg dat je bij het tellen blijft. Geen boodschappen lijstjes of telefoontjes die je nog moet doen in je hoofd. Doe dit twee keer per dag en je zult je na verloop van tijd rustiger voelen.😊

 

Tip 2. Zingen helpt. Probeer een groepje te vormen met vrouwen van je zwangerschapsgym of lactatieclubje. Hele eenvoudige slaapliedjes voor je baby zingen, die je natuurlijk meeneemt. Dat is ook goed tegen de eenzaamheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je van zingen rustig wordt, en dat het helpt tegen een postnatale depressie.

 

Tip 3. Sla sporten nu even over. Sporten is gezond, maar vergt veel van je lichaam. Juist nu moet die op krachten komen. Niet sporten terwijl je nog vloeit, menstrueert of ovuleert. Probeer deze tip altijd in gedachten te houden. Ook al ben je 10 jaar verder. Een vrouwenlichaam heeft het tijdens die perioden het erg druk en vraagt het proces veel van je immuunsysteem.

Wel kun je lekker gaan wandelen uiteraard. Ik adviseer je dat tussen de vijf en tien kilometer per dag te doen.

 

Tip 4. Infrarode straling werkt helend als je je niet goed voelt. Is dat uit de postnatale depressie test gebleken? Kijk of je bij een sauna of ander instituut terecht kan om je lichaam te verwarmen met infrarode straling. Ook hiervoor is wetenschappelijke basis.

 

Tip 5. Verander je voeding.

Het belangrijkste dat je aan je lever, bijnieren en hersenen, (kortom jezelf dus), kan geven is andere voeding. Ga zoveel mogelijk groente, fruit, kruiden en nootjes eten. En eet zo weinig mogelijk vetten, zuivel en dierlijke eiwitten.

In rood fruit zitten speciale antioxidanten die je hersenen beschermen tegen achteruitgang, ons DNA beschermen en helend werken. In het bijzonder biologische wilde blauwe bessen.

Wat hebben de bessen nog meer voor voordelen? Ze bevatten de kracht om ontstekingen te remmen. En overgewicht aan te pakken. Daarnaast beschermen bessen de huid tegen UV-zonnestralen.

Ben je bang dat je voedingsstoffen als calcium tekort komt? Een sap van een zojuist uitgeperste sinaasappel in de blender samen met een handvol spinazie levert veel meer calcium op! Andere calcium bronnen zijn broccoli en sesamzaad.

Alternatieve voedingsbronnen voor eiwitten kunnen havermout, gebroken lijnzaad, walnoten en pompoenpitten.

Vond je dit een waardevol artikel en wil je meer weten? Download dan nu het gratis e-book. En laat wil je mijn facebook-pagina liken hieronder?

gratis e-book overwin postnatale depressie

Misschien doe je iemand anders er ook een plezier mee en wil je het delen op social media.

Hé, ik ken je probleem en ik snap je worstelingen. Neem contact met mij op. Stuur even een mailtje naar mariette@overwinpostnataledepressie.nl

 

Mariëtte de Iongh - van Werven
Over de auteur:

Mariëtte de Iongh – van Werven

Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders weer fit, vitaal en vrolijker te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl. 

Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven  via blogs, training, workshop en binnenkort boeken.     

Mariëtte is BSM-deJong®-kindertherapeute, voedingsdeskundige en Geïntegreerde Technieken (vorm van ostepathie)-therapeute. Haar studie psychologie heeft ze niet verder dan een propedeuse kunnen brengen door postpartum depressie.                                                  

 

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!