5 tips bij kraamtranen

Vijf tips bij kraamtranen.

Opeens zijn ze er: kraamtranen. En dat is niet zo gek ook. Want je hebt negen maanden lang lopen broeden en opeens is het er: een nieuw mensje. Na alle toestanden thuis of in het ziekenhuis is het nu tijd om die tranen te laten vloeien. Wordt het te heftig naar jouw idee? Lees hier de vijf tips bij kraamtranen.

 

 

Tip 1: de roze wolk

Wat was jouw idee van de roze wolk? Wist je dat je na de bevalling ook nog moest bevallen van de placenta? En had je gedacht dat je zoveel moest vloeien? Nee toch? Je kan je daardoor vies voelen en het bloed kan ook sterk ruiken. Dat is de andere zijde van de roze wolk. Dat kan best emotioneel zijn en een kraamtraantje kosten. Zorg dat je lakens en kleding niet vies wordt, het geeft weer zoveel extra negatief gedoe.

 

Tip 2: het bevallingsplan

Had je een bevallingsplan gemaakt met je verloskundige of doula? In hoeverre is dat uitgekomen? Moest je toch plots naar het ziekenhuis omdat het veel langer duurde en er kunstmatig ingegrepen moest worden? Het kan heel traumatisch zijn om af te wijken van een oorspronkelijk bevallingsplan. Je hebt het idee van je gefaald hebt. Dit kan een aanleiding voor kraamtranen en zelfs een depressie zijn. Praat hier kort over met degene die jou begeleid heeft. En sluit daarna dit hoofdstuk, want het is gegaan zoals het gegaan is.

 

Tip 3: bevallingsverhalen

Lees je veel in bladen als Ouders van Nu en Kek Mama? Daarin staan soms hartverscheurende bevallingsverhalen. Die kan je nu beter niet lezen. Dat komt allemaal zo bij je binnen! Het doet je misschien je eigen bevalling herbeleven. En als die stress-vol was, herleeft je die stress ook weer. En dat moet je absoluut vermijden. Bij de vijf tips bij kraamtranen, is dit wel het belangrijkste om te weten. Doe maar net of je onder een palmboom ligt en luistert naar het ruisen van de bladeren. Dat ontspant je en maakt je blij.

 

postnatale depressie man

 

Ook de vader of partner kan kraamtranen hebben.

Tip 4: tranen bij de vader of partner

Wat jij allemaal hebt moeten doorstaan, is natuurlijk ook van invloed op de papa of partner. Iedereen wil natuurlijk een gezond kind gebaard zien worden. Dat geeft behoorlijke stress bij de partner. Ook die moet zijn of haar emoties kwijt. Vooral als er zich complicaties voordoen. Dan blijken ze niet goed voorbereid te zijn. Ik pleit dan ook voor betere voorlichting. Laat de tranen bij de vader of partner rustig vloeien. Heb een keertje overleg met degene die jullie bijgestaan heeft. En laat het daarna los. Want het is zo gegaan als het gegaan is.

 

Tip vijf: postnatale depressie

Mochten de kraamtranen aanhouden en je steeds meer sombere gedachten krijgen, trek dan aan de bel bij de huisarts. Helaas zijn de zorgprofessionals nog niet allemaal op de hoogte van een andere behandelmethode dan anti-depressiva en een goed gesprek. Dit zijn gevolgbestrijders. Ik pleit voor de aanpak van de oorzaak. En dat is nog niet goed bekend bij artsen. Als je teveel en te langdurig kraamtranen hebt, kun je ook op een natuurlijke manier er weer bovenop komen.

 

Van uit mijn hart

Voel je van binnen uit dat het niet goed gaat? Zoiets van dat de bedrading in je hersenen je kortsluiting aan het maken zijn? Of dat je niet goed meer op woorden kan komen?  Kijkt je partner ook niet zo stralend meer naar je en vindt hij dat het nu wel over moet zijn, of weet hij domweg geen raad met de situatie? Wil hij ook een gesprek aanvragen met mij om er achter te komen, hoe jij het beste ondersteund kan worden? 

 

Wacht niet langer

Je kindje is maar één keer klein. Geniet ervan. Je partner wil ook graag een relatie hebben met een stralende vrouw. En jij, jij wil toch ook een fijne relatie met jezelf hebben? Waar is die spontane leuke jij gebleven? Ben je toe aan transformatie? En wil je hierin met kleine stapjes begeleid worden? In het Blije Mama-Plan® zijn die stapjes uitgeschreven. Zowel fysiek als psychisch ondersteun ik jou hoe je de eerste stappen zet om postnatale depressie op een natuurlijke manier te overwinnen. Zodat je weer die leuke, fitte, vitale en stralende vrouw wordt die je graag wilt zijn. 
 

 

 

Als je na het lezen van de vijf tips bij kraamtranen vragen hebt, neem dan nadat je je huisarts gesproken hebt, contact met me op via het formulier of bel 06-20374100.

 

Vond je dit een interessante bijdrage? Zou je het dan willen delen op social media? Dank je wel alvast!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on pinterest
Pinterest
Mariëtte de Iongh

Over de auteur:

Mariëtte de Iongh – van Werven

Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl. 

Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven via blogs, training, workshop en binnenkort boeken. 

Mariëtte is voedingsdeskundige, Geïntegreerde Technieken therapeute (een vorm van osteopathie) en BSM-de Jong fysieke kindertherapie.

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!