is de zon slecht voor je

Zeevrienden, krijg je van de zon huidkanker?

Vandaag is het Wereld Kankerdag. Ik hoor al de hele dag op de radio dat je van de zon huidkanker krijgt. Kom je ook vaak op het stand, ben je net zo als ik super-zeevriend en heb je het idee dan de zon juist goed is voor je, mits je niet verbrand natuurlijk? Ontdek interessante informatie.

Genetisch bepaald, als het zo uitkomt.

Meestal hoor je dat kanker genetisch bepaald is. Maar opeens is er een andere zondebok. Ik schreef bijna zonnebok :-). En dat is de zon. Nu ken ik toch heel wat mensen die het net zo als ik heerlijk vinden om zoveel mogelijk in de zon te zitten. Wat nog niet zo bekend is, is dat de lever je DNA structuur bepaalt. Je kunt simpelweg niet je genetische blauwdruk de schuld geven van problemen als huidkanker. Een gezonde lever is van essentieel belang voor je hele gezondheid.

Mijn moeder als voorbeeld.

Mijn immer jonge moeder van bijna 93 jaar zit altijd in de zon, dat doet haar zichtbaar goed. Ze ziet er altijd geweldig uit. Ze woont dan ook aan de zee! Ze gebruikt geen medicijnen, loopt zonder rollator en leest 3 kranten per dag. Mijn moeder heeft zelfs een gave huid! Ze is een echte zeevriendin.

Hoe zit dat met dieren en in de zon liggen?

Heb je weleens gezien dat honden en katten gewoon in de zon blijven liggen, terwijl wij al lang in de schaduw zitten te puffen? Dieren hebben gewoon een ‘intern weten’ dat de zon helend werkt. Nu wij nog. Hoe zit dat dan?

Meerdere factoren voor huidkanker.

Wat je misschien niet zou verwachten is dat die lever een grote rol speelt. Hij maakt schoon, labelt voedingstoffen, stouwt giftige stoffen als medicatie, lood en DDT weg en ruimt virussen en bacteriën op. Daarnaast heeft de lever het reuze druk met adrenaline weg te vangen uit de bloedbaan. Van een patatje oorlog wordt hij als helemaal niet blij: de gal moet overuren maken om het vet af te breken. En op een dag heeft de lever niet meer de puf nog langer werkzaam te zijn voor jouw zoveelste glaasje wijn en al het bovenstaande. Troep die hij niet meer aankan, komt in bloedbaan. En werkt zich een weg naar buiten. Meestal via ontlasting, maar soms ook via de huid. Om heel kort door de bocht te gaan: virussen en giftige toxinen veroorzaken kanker.

Zeevrienden, er is hoop! Groente en fruit.

Wat kun je doen om die toxische stoffen en virussen uit je lever te krijgen? Vermijd in de eerste plaats het eten van vetten tot in de namiddag. Dan krijgt je lever rust gedurende de nacht en een groot deel van de dag. Goede vetten zijn kokosolie en biologisch olijfolie. Daarnaast zijn er specifieke groente-, fruit- en kruidensoorten die toxinen en virussen aanvallen. Zoals citroen, limoenen, kiemgroenten, wilde blauwe bessen en L-Lysine.

Ga eens na wat je allemaal consumeert.

Gebruik jij een deodorant met aluminium? Waarmee poets je je tanden? Gebruikte je (groot-)ouders DDT? Dat stond in vrijwel elk keukenkastje naast de pot zout! Het zit voor generaties in je lever opgeslagen. Eet je ’s ochtends kaas en margarine (mag ik niet hopen) of boter op je brood? En een gebakken eitje met spek? Ga eens na wat je allemaal consumeert. Virussen zijn dol op vetten en toxines, ze vermenigvuldigen zich hierop.

Hoe zit dat met postnatale depressie?

Bij een postnatale depressie komt er tijdens de geboorte veel adrenaline vrij. Een lever die niet meer in staat is dat op te slaan, laat het naar de hersenen doorgaan. Vooral al het een oncontroleerbare hoeveelheid adrenaline is. In je hersenen richt het veel schade aan. Dopamine wordt afgebroken. En dat is jammer, want daar word je nu juist vrolijk van. Gelukkig is daar wat aan te doen door specifieke combinaties van groente en fruit te eten. Apart he?

Wapen je verstandig tegen huidkanker.

Zeevriend en vriendin, ik denk dat je van een hoop andere zaken dan de zon huidkanker krijgt. Als je je lever gaat ontzien ben je al een heel eind op de goede weg.

Wil je meer weten, neem dan contact met op. Stuur een mail naar mariette@overwinpostnataledepressie.nl of via het contactformulier.

Oja, kijk ook even op het ‘ingrediëntenlijstje’ van factor 50 wat daar allemaal in zit :-0. Geniet van de zomerzon 2020 met parasol en gezond verstand.

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!