Angsten bij postnatale depressie

lieve slapende baby

Het is voor een moeder heel angstig het gevoel te hebben je kindje iets aan te willen doen. Angsten bij postnatale depressie zijn een groot geheim.

Hoe kom je aan deze angst en aan angstgedachten bij een postnatale depressie?

Als je denkt dat angsten, waangedachten of dwangstoornissen door jouw rare karaktertje komen dan heb je het mis. Zelfs is er geen duiveltje in je gekropen die jou es even het leven zuur gaat maken. Ook heb ik weleens van een moeder gehoord dat de psychiater haar vertelde dat ze geen postnatale depressie kon hebben omdat ze te slim was hiervoor: ze had rechten gestudeerd. Hoe erg is het dat een minder hoge intelligentie gekoppeld wordt aan het hebben van deze stoornissen en depressie! Als je zelfbeeld toch al laag is geworden, kan het blijkbaar door sommige behandelaars nog even verder in de grond getrapt worden. Nee, het ligt niet aan jouw karakter of intelligentie.

Wat is dan wel de oorzaak achter angsten en dwanggedachten bij postnatale depressie?

Het kan zijn dat je vroeger al in stressvolle situaties verkeerd hebt. Stress zorgt voor een adrenaline-uitstoot uit de bijnieren. Dan giert de adrenaline door je bloed heen op weg naar de hersenen. Daar aangekomen kan het de voorraad dopamine aantasten die je juist nodig hebt om je fit en vitaal te houden.

Andere emotionele en stressvolle zaken kunnen een verhitting in je hersenen veroorzaken. Daar komt de term ‘heethoofd’ vandaan. Deze verhitting kan voor littekenweefsel in de hersenen zorgen. Hierdoor kunnen elektrische zenuwimpulsen niet meer goed doorkomen. Dit kan tot extreem gedrag leiden als dwanggedachten en dwanghandelingen, maar ook gebrek aan zelf-liefde en zelfvertrouwen.

Dan is er nog een oorzaak waar je niet zo snel aan zal denken: giftige, zware metalen in je hersenen die al generaties lang doorgegeven kunnen zijn, zoals kwik, aluminium en koper. Als elektrische informatie doorgegeven wordt in de hersenen kan het soms niet goed langs deze barrières komen. Zowel de elektrische impulsen als de giftige zware metalen komen dan met elkaar in contact, waardoor ‘kortsluiting’ ontstaat. Dit kan tot herhaling van gedachten en handelingen leiden.

Natuurlijk is er ook een combinatie van deze twee mogelijk.

Wat het helemaal vervelend maakt, is dat er nog een probleem bijkomt. En wel van een virus. Virussen hebben we allemaal in ons lijf, dat is nu een keer zo. Maar het probleem is dat sommige virussen juist leven, groeien in aantal, op adrenaline en giftige stoffen. Daarbij komt ook nog dat ze zelf neurotoxinen aanmaken die angsten in stand kunnen houden.

Wat kan je doen aan deze paniekaanvallen, angsten, dwangstoornissen en wanen?

Waarschijnlijk zal je verbaasd opkijken als je hoort dat dit door groente en fruit lukt. Hoe dan? Sommige fruitsoorten als wilde blauwe bessen, mango’s en bramen kunnen hersenweefsel herstellen en zware metalen afvoeren. Groentesoorten die helpen zijn: spinazie, rucola en zoete aardappelen. Daarnaast kunnen bepaalde supplementen je ondersteunen. Denk aan GABA, aswagandha en gingko-blad.

Om jezelf van binnenuit rustig te krijgen is meditatie en mindfulness een uitkomst. Je ontdekt op een rustige manier welke betekenis je emotionele en stressvolle zaken uit het verleden, of juist tijdens de bevalling, kan geven. Probeer patronen te doorbreken door wandelen eens af te wisselen met een andere sport waar je iemand tegenkomt, zoals tennissen of zwemmen. De rust zal je bijnieren goed doen en weer in balans brengen. Dit geeft minder uitstoot van adrenaline, waardoor de hersenen weer beter dopamine kunnen aanmaken.

Hulp bij dwangstoornissen, angsten en depressie.

Wil je ook op een natuurlijke manier geholpen worden bij angsten en paniekaanvallen of dwangstoornissen? Kijk dan of het Blije Mama Plan® bij jou past. Wil je mij liever eerst spreken of zien via Zoom of Whatsapp FaceTime? Dan gaan we nu een afspraak maken. 

Bel 06-20374100 of stuur even een mailtje naar mariette@overwinpostnataledepressie.nl onder vermelding van ‘angst en dwangstoornissen.’

Uiteraard blijf alles wat jij mij vertelt onder ons. Het wordt niet gedeeld zonder jouw uitdrukkelijke  toestemming.


Mariëtte de Iongh-van Werven is ervaringsdeskundige, voedingsdeskundige, Brain-Stimulating-Method therapeute, Geïntegreerde Technieken therapeute (vorm van osteopathie), en in het bezit van HBO Medische Basis Kennis/Plato, en beëdigd natuurgeneeskundige. Daarnaast heeft ze door haar depressie haar studie psychologie met niet meer dan een propedeuse kunnen afronden. 

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!