Over mij

Acht jaar lang ben ik postnataal depressief geweest en die tijd ga ik jou besparen!

Na de bevalling van onze oudste zoon begreep mijzelf niet waarom en hoe ik zo plotsklaps chagrijnig kon zijn. Ik kon gewoon niet vrolijk zijn èn genieten van onze zoon. Ik moest alle zeilen bijzetten om mezelf te ondersteunen.

Toen de huisarts op huisbezoek kwam, zei hij nog nota bene dat ik een pittige bevalling achter de rug had en dat ik goed op mezelf moest letten. Vrolijk wimpelde ik dit weg. Want je laat toch niet merken dat het niet goed met je gaat? En morgen gaat het heus wel beter. Maar de dag erop ging het niet beter.

depressieve moeder

Dit ‘over mij’ stukje gaat niet over Rozen en Manenschijn. Acht jaar heb ik geworsteld voordat een osteopaat mij op weg kon helpen. Daarna duurde het nog jaren voordat ik begreep hoe het precies in elkaar zat en wat je er echt aan kon doen. 

Vele goedbedoelde therapieën, pillen, druppels, artsen, gynaecologen, psychiaters en psychologen hebben niet geholpen. Ik was eenzaam, had geen energie meer om mijn bed uit te komen. Pas om vier uur ’s middags ging ik ontbijten. Ik viel behoorlijk af. Altijd moe. Iedereen vond mij kortaf en chagrijnig. En dat was ik dan ook. Maar wilde dat niet zijn. , 

Een postnatale depressie is niet zo sexy om te vertellen.

Ik vertelde niemand wat ik had en daardoor kreeg ik ook weinig steun en begrip. Natuurlijk wist mijn man het wel. Hij heeft mij al die tijd op handen gedragen en super geholpen. Zonder hem had ik het niet gered.

“Had ik in die tijd maar een betrouwbare expert om me heen gehad die mij voor langere tijd kon begeleiden en wat aan de oorzaak kon doen. Gelukkig heeft mijn man veel voor mij en ons gezin kunnen betekenen."

De zoektocht.

de zoektoch bij hulp posntatale depressie

Psychofysiologie en postnatale depressie

Ik ging zelf op onderzoek uit naar de oorzaak. In die tijd vloog ik voor de KLM als stewardess en studeerde ik daarnaast psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Psycho-fysiologie vond ik een boeiend vak. Een hapering in je stofwisseling dat van invloed is op je denken of je psyche. Heel apart. Ik kon me alleen niet meer concentreren. Ik moest de boeken sluiten. Ik heb mijn studie niet afgemaakt. 

Osteopathie en postnatale depressie

Jaren later kwam ik toevallig in aanraking met mevrouw De Jong (BSM-deJong therapie®) en Frank de Bakker, osteopaat D.M.O. in Zeeland. Hun zienswijze boeide mij zeer. Ik werd behandeld en knapte langzaam aan weer op. 

Ik volgde hun opleidingen. Daar leerde ik dat de stand van de organen in het lichaam je welbevinden kon beïnvloeden. Door gebruik te maken van oefeningen en manuele technieken verbeter je weer het lijf. Zo leerde ik methoden om kinderen met leer-, gedrag- en ontwikkelingsproblemen te behandelen.  Bij volwassenen testte en behandelde ik bijvoorbeeld de bijnieren (adrenaline) en de lever.  Kennis die mij nu van pas komt.

Jaren lang heb ik met veel plezier gewerkt als B.S.M.-kindertherapeute in combinatie met osteopathie/Geïntegreerde Technieken. Totdat ik zelf last van mijn handen kreeg. Hierover meer in ‘voeding’.

Spirituele groei en postnatale depressie

Maar er was meer dat ik moest weten. Ik wilde weten waarom ik die donkere put in getrokken was. Het antwoord was om mij uiteindelijk weer te kunnen verbinden met mijn eigen spirit of ziel. Ik moest leren van mijzelf te gaan houden, die put uit, hopla het Licht in. Ik werd me bewust van mindfulness en ging anti-stress oefeningen toepassen.

Ik snapte het doel van mijn leven: andere vrouwen helpen met postnatale depressie. Dat was allemaal een behoorlijke uitdaging achteraf kan ik wel zeggen. Maar ik had een doel: ik wilde weer een sterke vrouw worden, een toegewijde mama en een volwaardige partner voor mijn man zijn.  

Voeding en postnatale depressie

Jaren later kreeg ik last van mijn handen en kon niet meer werken. ‘Toevallig’ kwam er een nieuwe ontwikkeling op mijn pad over voeding. En dat ging nota bene over de link tussen voeding en postnatale depressie! Ik ben mij in de zin en onzin over voeding gaan verdiepen. En gaan toepassen natuurlijk. Als cadeautje werden mijn handen na twee jaar weer beter. En ik fitter, jonger en stralender!

Mijn plan was geboren: ik besloot het anders te gaan doen: te werken voor en met moeders met een postnatale depressie. 

Ik leerde over de relatie stress-tijdens-de-bevalling  (ook ervoor) en voeding. Het kwartje viel. De cirkel was rond. Met een dieet postnatale depressie te lijf gaan. Dat is een vernieuwde methode!

Met deze vier bovenstaande tools werk ik verder. Voor moeders met een postnatale depressie. Vorig jaar heb ik gevierd dat ik al 15 jaar therapeute ben!

En persoonlijk?

We hebben twee prachtige zonen gekregen van wie we zielsveel houden. Nu heb ik ook de energie om fit, vitaal en gelukkig van mijzelf te mogen houden.

Skiën, golfen, naar de yoga en Zumba zijn mijn favoriete sporten. Vorig jaar heb ik 2.500 km gewandeld. Ook veel langs het strand van Bergen aan Zee. Heerlijk daar.

Veel doe ik in m’n uppie. Het laadt mij weer op en geeft mij de ruimte mijzelf verder te ontwikkelen en met een glaasje Valpolicella of Crodino in de hand Italiaans te leren in de zon.


verliefd na postnatale depressie

 

Behaalde diploma’s en studies:

 

Wetenschappelijke onderbouwingen: 

Maandelijks neem ik de tijd de nieuwste wetenschappelijke onderbouwingen over postnatale depressie tot mij te nemen. 
Betrouwbare sites die ik gebruik voor onderzoeken om blogs te schrijven zijn:
Oxford Academic
Cochrane Libary
CBS
Harvard University
Pubmed
 

Wil jij ook weer een gewoon leuk en normaal leven? Tob niet langer met je problemen, maar download hieronder je gratis e-book.