Postnatale depressie tips voor partner en familie.

Negen maanden heeft iedereen naar de baby uitkeken. Wat spannend en leuk vond iedereen dat allemaal! Maar dan, na de bevalling blijkt het niet zo goed met de moeder te gaan. Hoe herken je dit en hoe kan je helpen? Lees verder voor gratis tips voor partner en familie bij postnatale depressie.

 

Tip 1. 

Heeft mijn vrouw of (schoon-)dochter een postnatale depressie?

 

Waarschijnlijk heb jij het eerder in de gaten dan zij dat het niet goed gaat. Het is niet sexy om te bedenken, laat staan om te zeggen dat het na de bevalling niet zo goed gaat, laat staan om te zeggen dat je een postnatale depressie hebt. Die ontkenningsfase is funest. Voor haar, want ze krijgt de broodnodige hulp niet, en voor jullie relatie is het op de langere termijn ook fataal.

 

Gezicht.

Kijk goed naar haar gezicht. Zie je donkere kringen onder haar ogen? Straalt ze, of is het een aangeleerde toneelglimlach als je naar haar kijkt?

 

Persoonlijke verzorging en eetgewoonte.

Kan ze uit bed komen, kan ze meedoen aan het dagelijks ritme van het huishouden, zoals boodschappen doen? Oordeel niet, ze is niet verwend, maar fysiek uitgeput. Ze heeft simpelweg de kracht en de energie niet meer.

Als het al een tijdje duurt: verzorgt ze zichzelf nog goed? Eet ze nog wel genoeg, of eet ze pas om 4 uur ’s middags haar ontbijtje op. Is ze na verloop van tijd eigenlijk te veel afgevallen? Het is in deze fase funest om af te willen vallen. Ze moet juist om de twee uur bepaalde combinaties van fruit en groente eten! Het kan ook zijn dat het tegenovergestelde plaatsvindt: steeds zwaarder worden. Ook is dit natuurlijk niet de bedoeling. Het kan een schildklierprobleem zijn. Hierover kan je meer informatie vinden in het blog over de schildklier.  

Is ze het liefst teruggetrokken, alleen? Die rust heeft ze ook nodig. Maar het is wel een signaal voor gedeprimeerden.

 

Humeur en emotie.

Valt het je op dat ze kortaf is, dat werkelijk niets goed is, ook al doe je nog zo je best om het haar naar de zin te maken? Wat een frustratie hè! Je wordt er zelf ook korzelig van. En dat is goed te begrijpen. Hoe sneller de aanpak, des te meer plezier je van elkaar zult hebben. Echtscheidingen in deze periode zijn helaas niet zeldzaam. En daar zit niemand op te wachten. Jij niet, je vrouw niet en dat willen jullie zeker je kindje uiteraard niet aandoen.

En dan die emoties. Moet ze om de kleinste dingen huilen? Maar ook om grote onrechtvaardigheden als kinderen in oorlogssituaties? In welke wereld heeft ze jullie baby neergezet?

Vergeetachtigheid. Merk je dat ze een slechter geheugen heeft gekregen of moeilijker op woorden kan komen? Heeft ze last van concentratieproblemen gekregen? 

Tip 1: hou haar goed in de gaten.

 

 

Tip 2.

Hoe moet het verder?

vader met baby
Steun van de partner is zeer belangrijk.

Voel je je als partner eenzaam? Weet je gewoon niet meer wat je met de situatie aan moet? Waar vind je steun en hoe kun je je vrouw blijven ondersteunen? 

Tip 2. Zoek contact met de familie en haar vriendinnen. Spreek je bezorgdheid uit. Hou het niet voor jezelf, dan wordt het een grote emotionele brij die straks weer ontward moet worden. Deel het probleem met je naasten!

 

3.

Hoe kan ik mijn vrouw of (schoon-)dochter ondersteunen?

Sla een arm om haar heen! Druk haar tegen je borst om haar te laten huilen en haar te laten voelen dat jij haar steunt. ALTIJD! Onvoorwaardelijke Liefde is het voorrecht van deze planeet, toon dat. Draai je NOOIT om. Ondanks dat ze niet aardig is tegen je heeft ze je steun zó nodig!

 

Hulp bij postnatale depressie.

Regel het zo dat alles uit handen genomen wordt dat haar stress oplevert. Ja, boodschappen doen, keuzes maken als vlees/geen vlees, kan al stresserend zijn. Baby in de Maxi-Cosi zetten is een gedoe, dan maar even alleen naar de supermarkt rennen, baby alleen thuis, weer stress!

 

Het huishouden.

Laat iemand helpen met koken.

Laat iemand de was ophalen en even de strijk doen. Niet in huis. In huis moet er rust zijn en geen andere mensen.

Misschien wil iemand 2 uurtjes op de baby passen, zodat zij even alleen naar buiten kan om te wandelen. Frisse lucht doet wonderen. Vooral aan de zee.

Vraag haar beste vriendinnen of je (schoon-)ouders, om je te helpen met boodschappen doen, het huishouden of om op de baby te passen. Ze moet zelf weer haar rustmomenten kunnen creëren. Laat die hulptroepen geen goedbedoelde adviezen geven. Haar hoofd loopt toch al over. Gewoon dingen uit handen nemen en als ze op bezoek komen, zetten ze zelf even koffie of thee. En bezoek blijft vooral niet te lang. Waak daarvoor en spreek dat van te voren met hen af. Is het een goed idee om deze ’tips voor partner en familie bij postnatale depressie’ even te laten lezen aan opgetrommelde hulpverleners?

Plan geen verbouwingen of verhuizingen in deze tijd. Tenzij je een half jaar een ander huis kan huren of als je de hele verhuizing overlaat aan een bedrijf en zij daar helemaal niet bij aanwezig is.

 

Even een weekendje weg.

Plan je een weekendje weg? Is daar rust en ruimte voor haar alleen? Kan ze daar ongestoord 2 uur lang op de bank liggen, haar eigen gang gaan, of zal ze het voelen als op bezoek gaan en moet ze ‘opzitten’?

Tip 3. Onvoorwaardelijke liefde. Bewaak dat. Trek je het even niet? Stort je hart uit bij mij of je naasten.

 

 

Tip 4.

Kies voor positieve veranderingen

Als je mijn adviezen gaat opvolgen komen jullie sneller weer met plezier naar elkaar. Als je niets doet, blijft alles zoals het nu is. Want anders was er al verbetering in gekomen. Ik zal jullie vragen anders te gaan eten. Dit om balans te creëren in de lichaamsorganen die deze depressie veroorzaakten (lees meer in blog) en zo het lichaam en geest weer in harmonie te brengen. Help haar met anders eten alsjeblieft!

gezonde voeding bij postnatale depressie
Gezonde voeding is voor het hele gezin belangrijk.

Help haar met een andere levenswijze en -stijl. Dus ook met andere voedingskeuzes.

 

Tip 5. 

Ontspanning en socialisatie

Tenslotte nog een laatste tip voor partner en familie bij postnatale depressie. Maak het haar mogelijk om samen met de baby te gaan zingen in een groepje met andere moeders; naar de infrarode sauna te gaan en zich lekker te laten masseren. Dit naast wandelen in de buitenlucht. Hier zijn studies naar gedaan met positieve uitkomsten. Eenzaamheid is killing in deze fase. Daarom is zo’n zangclubje of wandelclubje een goede investering, afgewisseld met rustmomenten. 

 

Het zal absoluut tijd kosten om beter te worden. Met een pilletje word je niet beter, helaas! Dat bestrijdt alleen de symptomen. De oorzaak aanpakken is veel belangrijker. Niet alleen voor nu, maar zeker ook voor in latere jaren die je in gezondheid met elkaar wilt delen. Zo investeer je samen in een gezond en gelukkig leven! En zeker ook voor jullie baby.

 

Wil je meer weten?

Vul je gegevens onderaan in, dan bel ik jou terug. 

 

Wil je intussen het gratis e-book nog even lezen? 

Download hier. 

hulp vragende partner bij postnatale depressie
Ook al zal het een tijdje duren, het komt goed!