de oorzaak van postnatale depressie

Oorzaak van postnatale depressie in een mini-orgaantje

Jouw probleem-veroorzaker is een klein orgaantje, boven op je nieren. Dat zijn je bijnieren. Die bepalen de uitstoot van onder andere adrenaline en cortisol, dat zijn stress-hormonen. Adrenaline gebruik je om te vechten, te vluchten of je te haasten, of als je naar een spannende film zit te kijken. Lees hieronder meer over de oorzaak van postnatale depressie.

 

Vertel: hoe zit die oorzaak van postnatale depressie dan in elkaar?

Al in je jeugd kan je last van stress gehad hebben. Misschien had je problemen op school, gingen je ouders uit elkaar of werd je geplaagd. Het kan ook zijn dat je een gebroken been of arm gehad hebt. Of van je fiets gedonderd. Het maakt niet uit. Stress is stress en voor niemand goed. 

 

Want het vervelende is dat wij tegenwoordig teveel stress ervaren. Denk aan prestaties moeten leveren, (agressieve) computer spelletjes doen, bungee-jumpen of onder tijdsdruk presteren, zelfs bij kinderen. Daar is ons lichaam niet op gebouwd. 

 

 Leg even uit: waar in het lichaam moet ik zijn?bijnieren en adrenaline bij postnatale depressie

De bijnieren liggen boven op de nieren

Wat je moet weten is dat bijnieren naast andere hormonen en cortisol,  het stresshormoon adrenaline uitstoten. Die bijnieren vormen kleine orgaantjes boven op de nieren. Tijdens je leven kom je veel stress-momenten tegen, die bijnieren uit balans halen. Nu geeft verliefd-worden positieve stress en plotseling moeten remmen voor iemand zonder licht op zijn fiets – negatieve stress. En het blijkt dat dit niet allemaal dezelfde adrenaline is.
 

“Adrenaline kan wel uit 56 verschillende mengsels bestaan.”

 

Adrenaline kan uit wel 56 verschillende mengsels bestaan. En je hebt twintig nodig voor speciale gevallen als een bevalling. Bij een heftige bevalling komt veel adrenaline vrij. Bijvoorbeeld als je plotseling naar het ziekenhuis moet voor een onvoorziene keizersnee, veel bloed verliest of een tang- of vacuümverlossing. Speciaal als er synthetische oxytocine gebruikt is voor een inleiding, moet je op je hoede zijn!
 
Ok, het gaat dus om het onder- of over presteren van bijnieren die uit balans geraakt zijn door teveel stress.
 

Verstoorde adrenaline-uitstoot uit de bijnieren heeft een gevolg bij postnatale depressie.

 

Adrenaline heeft een heel vervelende bijwerking: het is uitermate corrosief. Dat betekend ‘bijtend’. Het heeft de vervelende eigenschap dat het dopamine weg bijt uit jouw hersenen en bijt daardoor jouw geluksgevoel weg. En dat wil je niet. Maar dat is wel gebeurd tijdens de bevalling. Dit is in de gewone wetenschap nog niet bekend. 

 

Omdat je zoveel adrenaline uitstoot, bereikt dat ook de lever en je hersenen. Wat gebeurt daar?

 

De adrenaline moet door een goed werkende lever tegengehouden worden. Anders komt het ongecontroleerd in je hersenen aan en gaat het daar behoorlijk tekeer, zoals je al las. Adrenaline is een bijtend goedje. Het vreet als het ware de dopamine weg, die je juist fit, vitaal en vrolijk moeten maken en houden.

Onze levers werken tegenwoordig absoluut niet meer optimaal. Ze hebben het vreselijk druk met het opruimen van virussen, bacteriën, giftige goedjes als lood uit waterleidingen, kwik uit amalgaamvullingen en moderne luchtverfrissers of parfums. En dan al die vetten en de proteïne-hype. Daar is de lever niet tegen bestand! Hij kan zijn werk dus niet goed doen. En laat daardoor ongecontroleerd adrenaline door naar de hersenen. Kunnen we hier wat aan doen? Ja zeker, gelukkig wel. 

 

Aan de slag!

Je kan op meerdere fronten aan de slag gaan. Voor nu een tip voor de bijnieren. Hoe je je lever en hersenen kan helpen leer je in het ‘ 5 stappen plan’. 

kruiden postnatale depressie

Kalmeer opgejutte bijnieren en de adrenaline-uitstoot bij een postnatale depressie met lemonbalm of citroenmelisse.

 

Lemonbalm is een van de vele kruiden die de bijnieren weer tot rust brengt. Het brengt überhaupt de zenuwen tot rust. Ze worden minder gevoelig. Naast dat er mangaan en selenium in zit, is het ook een B12 conserverend kruid. Het is helemaal een geweldig all-round kruid, want het helpt ook bij slaap- en gewichtsproblemen. Het helpt je de dopamine weer op een natuurlijke manier aan te maken om je weer fit, vitaal en vrolijk te laten voelen. 
 
Te koop als losse thee, maar ook als geconcentreerd kruidentinctuur. Die tinctuur is ook sterker en werkzamer. Let je dan even op dat het niet-alcholhoudend is? Daar is de lever niet zo dol op, namelijk. 
 

Hiermee ben je er nog niet. Als je nu direct geholpen wil worden, volg dan het ‘5 stappenplan’. Wil je eerst liever aan mij uitleggen wat je hebt en wil je kijken of het wat voor je is, vraag dan een skype- of zoom gesprek aan. Wat ook nu in deze tijd ook handig is, is het webinar. Kijk daarvoor bij ‘agenda’. 

 

Een postnatale depressie zit niet tussen je oren, het ligt niet aan je hormonen of karakter.

Je hebt nu gelezen dat de oorzaak van een depressie zit in de combinatie van een oververmoeide lever, teveel stress, daardoor een onevenwichtige uitstoot uit de bijnieren.

Met een ander eet- en leefpatroon uit het ‘5 stappen plan‘ ga je de oorzaak aanpakken en op een natuurlijke manier jouw postnatale depressie te lijf. Gooi het roer om en overwin je postnatale depressie. Word die vrolijke jonge moeder waar je kind en je partner zo naar verlangen!

 

Als je doet wat je deed, zal je blijven houden wat je al hebt. Het is nu tijd voor verandering!

Schrijf je in voor:

Je leert:

  • Wat de oorzaak is van postnatale depressie
  • Hoe je er weer vanaf komt
  • Heb je nog meer kennis over de werking van je lichaam
  • Wat de ‘5 stappen’ zijn
  • En wat het je gaat opleveren:
  • Een vrolijke, fitte en vitale moeder, vrouw en vriendin van jezelf!

blije moeder met blije baby

Bronnen: 

  • www.anthonywilliam.com
  •  

 

Vind je dit een waardevol artikel, dan zou ik het fijn vinden als je het deelt!
5/5
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mariëtte de Iongh

Over de auteur:

Mariëtte de Iongh – van Werven

Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl. 

Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven via blogs, training, workshop en binnenkort boeken. 

Mariëtte is voedingsdeskundige, Geïntegreerde Technieken therapeute (een vorm van osteopathie) en BSM-de Jong fysieke kindertherapie.

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!