11 natuurlijke antidepressiva

11 natuurlijke antidepressiva bij postnatale depressie

Je herkent het vast wel. Van de huisarts heb je antidepressiva gekregen, nadat vastgesteld is dat je een postnatale depressie hebt. Soms helpen de pilletjes in één keer. Maar vaak genoeg moet de dosering verhoogd worden. Of je moet overstappen naar een ander merk. En nog een keer naar een ander merk. Eigenlijk ben je het zat. Inmiddels zoek je op internet of er een natuurlijke manier is om van je p.n.d. af te komen. Hier vind je 11 natuurlijke antidepressiva. En… houdt contact met je huisarts!

  • In dit artikel:

  • postnatale depressie ervaring

  • roze wolk

  • wat te doen bij een postnatale depressie

  • antidepressiva postnatale depressie

  • gezonde voeding

  • beste natuurlijke antidepressiva:

  1. abrikozen
  2. vitamine B-12
  3. walnoten
  4. magnesium
  5. koriander
  6. kokosolie
  7. avocado
  8. hennepzaad
  9. spinazie
  10. zoethoutwortel
  11. 5-HTP

  • calorieën

  • koolhydraten

  • de aanpak: ‘Overwin postnatale depressie’

  • nawoord

  • bronnen

  • over de auteur

Postnatale depressie ervaring

“Ik zette een masker op. En eigenlijk wilde ik niet toegeven hoe diep ik zat. Ik bleef maar zeggen dat alles goed ging.”

Negen maanden hebben jullie vol spanning gewacht op de komst van de baby. Eindelijk, twee dagen na de uitgerekende dag kwam ze. Met nogal wat problemen bij de bevalling, kwam je mooie dochtertje ter wereld. Na twee beschuiten met roze muisjes was die ellende alweer snel vergeten. Dacht je.

Jij voelde je steeds meer achteruit gaan. Waar was die vrolijke spring-in-t-veld gebleven van voor de bevalling? Nu alleen maar tranen. Enge gedachten en soms zelfs dwanghandelingen. Je moest nu toch blij zijn met de baby?

Roze wolk

Die roze wolk werd met de dag zwarter. Bij de na-controle wilde je dat ook vertellen. Maar je durfte het niet goed. Je moet toch immers blij zijn? En morgen is er weer een nieuwe dag. Maar die vrolijke dag kwam morgen ook weer niet. Pas na twee maanden trok je aan de bel dat het zo niet langer gaat. Die roze wolk is misschien voor de lezers uit de ‘Ouders van Nu’, maar helaas en blijkbaar niet voor jou…

Wat te doen bij een postnatale depressie?

  • Laat zo snel mogelijk weten dat het niet goed met je gaat.
  • Aan iedereen! Tot en met de hond, de goudvis of de cavia als je die hebt.
  • Stop het niet weg en zet geen masker op.
  • Maak onmiddellijk een afspraak bij de huisarts.
  • Neem rust en zorg er voor dat de kraamvisite op een zondagmiddag allemaal in één keer langs komt.
  • Kom veel in de natuur. Snuif frisse lucht op. Ga aan de wandel met de baby.
  • Probeer met je aandacht je voeten te verbinden met de aarde. Voel een stroom door je benen heen trekken, helemaal naar het binnenste deel van de moeder aarde.
  • Verander je levenswijze of lifestyle.

Antidepressiva postnatale depressie

Van de huisarts of de GGZ psycholoog zal je antidepressiva als Citalopram, Venlataxine, Paroxetine, Mirtazepine, Stertaraline of Oxazepam voorgeschreven krijgen. Dat is prima voor een tijdje om de nood even te leningen.

Echter, ik kom vaak genoeg tegen dat een jonge moeder met postpartum depressie na twee jaar er nog steeds aan zit. En dat lijkt me niet gezond en vooral niet voor je lever. Daarnaast is de oorzaak niet aangepakt, maar er is alleen een pilletje gegeven als gevolg-bestrijder. Heb je een idee dat je ook op een andere, natuurlijke manier kan werken aan je postnatale depressie?

Gezonde voeding

Gezonde voeding gaat je enorm helpen om van je postnatale depressie af te komen. Ook rustig en met aandacht eten is heel belangrijk. Laura Winkens heeft hier net (mei 2020) een proefschrift over geschreven aan de VU.

Hier nu even een lastige gedachtekronkel. Als je gezond gaat eten, krijgt je lever meer rust. De lever is je interne baas over je lichaam. Hij bepaalt wat er in het bloed terecht komt. Dus ook wat er naar jouw hersenen gaat.

Je hersenen hebben een bloedhekel aan vet eten. Je lever nog veel meer. Dan werkt hij niet goed meer. Dan kan hij ook niet meer de adrenaline vasthouden die tijdens de bevalling is vrijgekomen. Adrenaline is een bijtend stofje uit je bijnieren. Goed als je moet overleven.

Veel stress is ongezond

Maar in je leven heb je al vaak adrenaline-situaties gehad. Van bunjee-jumpen, computerspelletjes, examen doen, met de fiets gevallen, tot aan verliefd worden. Die bijnieren zijn daardoor nu helaas niet meer in balans. Hierdoor ontstaat zowel een onder- als overproductie van hormonen uit die bijnieren, zoals adrenaline of cortisol. Die te grote adrenaline-uitsoot tijdens de bevalling kon je lever niet meer tegenhouden en heeft je dopamine en serotonine aangetast in je hersenen. Dit zijn twee neurotransmitters, die je o.a. fit en vrolijk maken.

Daarom is het belangrijk dat je ophoudt met vet eten. Hierdoor komt je lever tot rust. En kan hij weer het adrenaline-overschot die hij in zich heeft opgeslagen, opruimen. Zorg dus ook voor rust. Voor mindfulness. Ga mediteren en op yoga. Of lekker wandelen in de natuur met de baby. Ik adviseer 5 tot 7 kilometer per dag. En nu de 11 tips voor natuurlijke antidepressiva.

Beste natuurlijke antidepressiva:

abrikozen helpen tegen postnatale depressie

1. abrikozen

Als eerste van de 11 natuurlijke antidepressiva is de abrikoos aan de beurt. Wat voor bijzonders bezitten abrikozen om jou te helen? Ze bevatten veel aminozuren zoals cysteïne en glutamine. Die glutamine helpt je lichaam als je stress ervaart.

Een abrikoos is super-verjongend fruit. Dit komt ook, omdat er zoveel selenium en magnesium inzit. Over magnesium later, selenium zorgt voor goed functionerend immuunsysteem, hersenen en zenuwstelsel. En zo’n 40 andere mineralen. Het werkt als antioxidant.

Abrikozen hebben een bijzondere eigenschap: ze kunnen zich verbinden met ‘rotzooi’ als DDT, andere chemische verbindingen als zware metalen, die zich o.a. in de lever en de hersenen hebben opgehoopt.

vitamine B12 helpt bij postatale depressie

2. vitamine B12

Vitamine B12 is super belangrijk voor onze hersenen. Het versterkt de hersenen en het centraal zenuwstelsel.  

Van deze vitamine wordt vaak gezegd dat het in vlees zit. En als je geen of minder vlees eet, je een probleem krijgt. Maar een dier maakt B12 aan voor zichzelf, niet voor de mens. Een ander feit is dat we vitamine B12 niet zoveel meer binnen krijgen, is omdat we bijna geen groente en fruit – zomaar – van het land of uit de tuin opeten. En darmproblemen kunnen problemen opleveren bij de methylisatie (omzetting) van B12. 

Wat is het voordeel van een eigen tuintje?

Ten eerste, je hebt zelf in de hand of je het biologsich doet. Ten tweede, een nog niet zo bekende reden: er vormt zich een waasje, een fimpje door de zon op groente en fruit. Dat zorg voor een voorloper van vitamine B12. (Anthony William)

Dus niet je eigen spruitjes en appels afspoelen om dit waardevolle waasje te bewaren. Voorzichtig wat zand wegvegen. En opeten!

Nog meer abrikozen nieuws

Ook abrikozen kunnen de opname en verwerking van B12 verbeteren. Dat is goed nieuws! Ze kunnen ook ongewenste obstakels verwijderen uit het verteringskanaal.

Abrikozen helpen rode bloedcellen aan te maken, en voedt je hersenen. Probeer er wel vier van per dag te eten. Ze hebben het meeste effect op je gezondheid als je het na drie uur ’s middags eet.

Ben je niet zo gek op abrikozen? Zoek een recept om repen te maken van dadels, abrikozen, kokosrasp en amandelen. Handig om altijd bij je te hebben. 

walnoten bij postnatale depressie

3. walnoten

Eerst even een waarschuwing over noten in het algemeen. Ik heb zelf gemerkt dat als je minder vlees, vis, chips en toastjes eet, je automatisch toch iets anders hartigs zoekt. Dus op naar de nootjes, zou je zeggen. Maar nootjes zijn best vet, en daarom niet goed voor je lever. Eet ze dus met mate.

Ook walnoten bevatten vitamine B12! Goed hersenvoer dus. Het binnenste deel van de walnoot ziet er uit als twee hersenhelften. Daarnaast bevat het vitamine A, C, B6, calcium, ijzer en magnesium.

magnesium helpt bij postnatale depressie

4. magnesium

Het mineraal magnesium verbruik je veel als je last van angst, stress en depressie hebt. Magnesium reguleert de spierspanning en brengt spieren tot rust. Helaas is onze voedingsbodem verarmd geraakt. Wat inhoudt dat we er minder van binnenkrijgen dan vroeger. Fijn dat je het makkelijk door walnoten weer bijtankt.

Energiestofwisseling (ATP) en celprocessen zijn afhankelijk van magnesium. Ook antioxidanten. In wel zo’n ruime 300 processen zelfs.

Meer magnesium bronnen vind je bijvoorbeeld in bananen, peulvruchten en broccoli.

koriander helpen zware metalen uit je hersenen op te ruimen .

5. koriander

Nummer 5 van de 11 antidepressiva is koriander. Bij de Marokkaan of Turk zijn ze in bosjes te koop van €0,50 cent. De minerale zouten uit koriander kunnen door de blood-brain-barrier naar de hersenen komen. Daar helpen ze met het opruimen van zware metalen. En bevrijden neuronen van geoxideerd materiaal. Oxidatie processen zijn het gevolg van de combinatie eiwitten en vetten in je hersenen, opgenomen uit het bloed. Een goede reden met deze twee matig te zijn in je voeding. Deze bevrijding geldt ook voor de lever.

Heb je last van geheugenproblemen, gewichtstoename en overspannen bijnieren? Koriander is je vriend. Gebruik elke dag een kwart bosje. Je kunt het juicen of blenderen als je een groente smoothie maakt. Of over je eten sprenkelen. 

Koriander bevat veel ijzer. Andere mineralen zijn mangaan, fosfor, calcium, magnesium en zink. Ook zit het uiteraard boordevol vitaminen. Maar liefst 225% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine A! 45% van de ADH vitamine C en foliumzuur (vitamine B11) 15,5 %; bovendien de vitaminen B1, B2, B3, B6 en vitamine E.

Kokosolie helpt bij posntatale depressie

6. kokosolie

Wat is er zo bijzonder aan kokosolie? “Als er kokosolie van de maag naar de darmen gaat, doodt het daar pathogenen. Dat zijn ziekteverwekkers. Nog een ander voordeel: de vetzuren breekt ander vet los en duwt het als het ware uit je lichaam. Kokosolie en kokosnootvlees bevatten vele antioxidanten. Daarnaast is het anti-bacterieel en anti-virale voeding.”

“Als je last hebt van slaapproblemen is kokoswater is jouw middel. Kokoswater bevat namelijk fructose en minerale zouten, kalium en natrium die belangrijke ondersteuners zijn voor de neurotransmitters. Als die ontbreken kan je last van slaapproblemen krijgen.”

“Over- en onder producerende bijnieren hebben veel baat bij kokoswater. Ook je hersenen”. Aldus informatie van Anthony William.

avocado helpt bij postnatale depressie

7. avocado

Het fijne van een avocado is dat het een dikke schil heeft. Dat betekent dat je niet zo bang hoeft te zijn voor pesticiden. Een banaan en meloen zijn hier ook een goed voorbeeld van.

Wil je het meest geweldige fruit voor je hersenen? Neem een avocado. Ze helpen het centraal zenuwstelsel te helen, daar horen je hersenen ook toe. Daarvoor bezit avocado namelijk omega-6 vetzuren. Een dierlijke vorm hiervan bestaat ook. Meestal, zo niet altijd, zijn die vervuild met bestrijdingsmiddelen en/of antibiotica. En het zijn weer vetten. Ongezond voor de lever.

Een avocado bevat best veel vet, zo’n 35 gram. Hou het een beetje binnen de perken en eet niet meer dan één per dag :-). Nog een tip: eet plantaardige vetten het liefst na 5 uur ’s middags. Dan heeft je lever de hele dag de tijd bij te komen.

hennepzaad helpt bij postnatale depressie

8. hennepzaad

In onderzoek bij ratjes (nee, dat zijn wij niet), aan de Universiteit van Iran, kwam naar voren dat door hennepzaad het oestrogeen niveau lager werd en de ratjes minder angstig waren na een water-test. Ook bleken ze minder stoelgang ziekten te hebben. Dat is interessant. Want blijkbaar doet het iets met de darmen. Gezonde darmen, gezonde hersenen immers.

Ook andere organen die van invloed zijn op ons welbevinden zoals de schildklier en de alvleesklier ondervinden baat bij hennepzaad. Wat zit er dan in hennepzaad?

Om te beginnen bevat het veel omega-3 en omega-6 vetzuren. Ten tweede is het een bron van het niet-essentiële aminozuur L-arginine dat je immuunsysteem op orde houdt, je energie geeft en de hormonen reguleert. Ten derde heeft het de functie om prestaties te verbeteren tijdens lichamelijke inspanningen.

spinazie helpt bij postnatale depressie

9. spinazie

Spinazie bevat minerale zouten met sporen van biologisch beschikbare jodium, chroom, sulfaat, magnesium, calcium, kalium, silica, mangaan en molybdeen. Deze zijn allemaal nodig om neuronen en de neurotransmitters te ondersteunen. En die heb je nodig voor een betere hersenfunctie. Ook bevat spinazie vitamine A en B als foliumzuur. De plantaardige, gezonde proteïne springt uit deze groente.

Je kunt spinazie overal in verwerken. In smoothies samen met banaan bijvoorbeeld. Of met een uitgeperste sinaasappel bevat het meer calcium dan een glas melk. Pasta’s zijn ook heerlijk als je er tomaten en spinazie doorheen mengt. Zoek je een alternatieve slasaus? Mix spinazie, een avocado en een sinaasappel door elkaar. Verwarm pijnboompitjes en strooi dat er overheen. Eet smakelijk.

zoethoutwortel helpt bij postanale depressie

10. zoethoutwortel

Nou je denkt zeker dat je eindelijk dropjes mag eten :-). Nee, dat niet. Maar je mag wel kauwen op zo’n stengel. Je kunt natuurlijk ook er thee van zetten. Beter nog is om de poedervorm of druppeltjes te gebruiken. Dat is geconcentreerder.

Wat kan zoethoutwortel voor jou betekenen? Het bezit de eigenschap de schildklier en de bijnieren te ondersteunen. Meer nog dan dat, het is wat een oplader is voor je iphone: het laadt je bijnieren weer op. Nog meer dan rhodiola, ginseng of ashwagandha. Tevens is het een weldoener voor je lever. Het zoethout zorgt dat dit orgaan minder ‘heet’ wordt.

Heb je gelezen dat zoethout ongezond is? Maak je er geen zorgen over, en trek het je niet aan. Zoethout is mega-gezond. Niet alleen bij depressies, maar ook bij overgangsklachten, hoofdpijnen, vaginale pijnen of libido-problemen. Een zuivere vorm in druppeltjes is oa te krijgen via Vimergy. Hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door een slecht werkende lever. Zoethoutwortel bestrijdt de herpesfamilie van virussen en HHV-6.

5-HTP helpt bij postnatale depressie

11. 5-HTP

De laatste van de 11 natuurlijke antidepressiva. 5-HTP betekent 5-hydroxytryptofaan. De zaden van de Griffonia simplicifolia leveren dit kruid af. Het groeit in Zuid-Afrika. Een enkeltje die kant op zou ik zeggen. Maar gelukkig is het ook verkrijgbaar in Nederland.

Wat doet 5-HTP eigelijk? Het stimuleert de synthese van serotonine. Dit is de neurotransmitter als het om voedselvertering, emotie gaat en andere hersenactiviteiten zoals slapen. 

Je hebt inmiddels gelezen hoe het komt dat het serotonine en dopamine niveau verlaagd kan zijn: een te grote uitstoot van adrenaline die de lever niet meer kon opvangen, is naar de hersenen gegaan en heeft daar voor gezorgd dat dopamine en serotonine slecht aangemaakt kon worden.

 

Daarom is een gezonde lever zo van belang!

De eiwitten, die je meer dan genoeg eet door je dagelijkse consumptie groente en fruit (en dus beslist niet uit zuivel, vlees of vis hoeft te halen), worden in het lichaam afgebroken. Das mooi, want hierdoor komt tryptofaan vrij. En dat zet zich om in 5-HTP, dat weer een voorloper van serotonine vormt. Bij dit proces is ook weer een gezonde lever van groot belang.

Natuurlijk kan je 5-HTP online of in de winkels kopen voor tijdelijke ondersteuning. Maar als jij een stressvol leven blijft houden, en je lifestyle niet verandert, zal je op den duur geen verbetering vinden. Je bijnieren blijven dan constant teveel adrenaline afgeven en bijt alsnog je door dure voedingssupplementen opgebouwde serotonine hoeveelheid weg. Beter nog is om gezond en gevarieerd te gaan eten en leven.

 

Calorieën.

We zijn geconditioneerd geraakt en uitermate gefocust op calorieën. En… ik heb het ook gedaan, hoor. Meer dan mijn halve leven zelfs. Ik wist alle calorische voedingswaarde uit mijn hoofd!

Maar waarom doen we dat eigenlijk? Omdat we allemaal last hebben van zwaarder worden of zelfs dik zijn. En dat is niet gezond natuurlijk. ‘Elk pondje gaat door je mondje’, zeiden ze vroeger tegen mij. Ik woog 83 kg en voelde mij daardoor alleen al depressief. Heb jij ook zoveel diëten gevolgd, en viel je vaak nauwelijks af?

Dat komt, omdat we calorieën tellen belangrijker vinden dan.. vet weglaten. Vet is de boosdoener die al jouw afvalpogingen blokkeert. Je lever is dan niet meer in staat om goede voedingsstoffen als fructose af te breken en op te slaan. Fructose, dus glucose uit groente en fruit, heb je nodig om voor je lever zelf, je hersenen, je alvleesklier en je spieren. Van fructose wordt je niet dik. Van vet wordt je wel dik. Matig je consumptie en gebruik vetten pas na 5 uur ’s middags.

Bananen leveren best veel calorieën op. Maar ze hebben enorme voordelen: voer voor je hersenen. En dat is veel belangrijker dan het tellen van calorieën. Groente en fruit geven je je leven terug. Als je dat gaat eten val je vanzelf af, zonder ooit nog een calorie of punt te tellen.

Draai een verpakking niet meer om om te kijken hoeveel vet, eiwitten, suiker of calorieën in de verpakking zit. Destemeer raad ik dat aan voor de ingrediëntenlijst. Er zit meer ongezonde ‘goedgekeurde’ ingrediënten in, dan we ons kunnen bedenken. Zeker als je last van depressiviteit hebt. Meer hierover leer je op de cursus. 

 

Koolhydraten.

Hetzelfde geldt in feite voor het koolhydraten-fabeltje. Aardappelen, brood en pasta gaan over één kam. Maar aardappelen, brood, en pasta zijn niet hetzelfde! Toch? Aardappelen zijn groente. Vooral zoete aardappelen bezitten een uitbundige hoeveelheid vitaminen, mineralen en fytochemische verbindingen als beta-caroteen en lycopeen. Ook zitten er in zoete aardappelen plantaardige estrogenen die helpen bij het opruimen van plastics, ongezonde voeding, gifstoffen en farmaceutische middelen in je lijf. Deze middelen zijn hormonale stoorzenders. En daar wil je graag vanaf. Dus omarm die zoete aardappelen.

Pasta en brood komen van granen die gluten bevatten. Gluten zijn ongezond voor onze darmen. Voor de darmen van iedereen dus. Speltbrood zit ook vol met gluten, het is geen alternatief. Van linzen en kikkererwtenmeel maakt men tegenwoordig pastasoorten. Die kan je veel beter nemen.

Brood is een probleem. We zijn eraan verslaafd. Rond de Middellandse Zee eet men tussen de middag een salade. Eventueel met een stukje stokbrood. Dat is iets anders dan bij ons een half brood met een verdwaalde tomaat voor de lunch. Als je er tegen kan, is tarwe (oat) een alternatief voor ontbijt (pap).

 

De aanpak: ‘Overwin postnatale depressie’.

Wat kan je verwachten als je bij mij instapt? Om de dag krijg je een tip of opdracht om je levensstijl en dieet te veranderen. Je gaat flinke stappen zetten om je postnatale depressie te overwinnen.

Niets is makkelijk, pilletjes slikken wel. Maar dat brengt je niet bij de oplossing. Je zult echt aan de slag moeten om je gezondheid zelf aan te pakken. Maar dat ben je waard toch? En zeker is de baby en je partner jouw ook waard. Zie je hun blije gezichten al voor je, als zij naar een vrolijke, fitte en vitale moeder kijken? Aan jou de keus, blijf je doormodderen of ga je met mij verder?

 

Geniet volop van de baby, je partner en jezelf. Stuur mij een mailtje met je telefoonnummer en ik bel je terug om te kijken hoe we samen de eerste stappen kunnen zetten.

 

Vond je dit een waardevol artikel? Deel je het dan op social media? Dank je wel! En je bent van harte welkom als lid op de Facebookpagina ‘Overwin postnatale depressie’.

 

Nawoord

De lijst is natuurlijk veel langer dan deze 11 natuurlijke antidepressiva. Zo ontbreekt Omega-3. De plantaardige versie wel te verstaan. Lees meer in het blog ‘hulp bij postnatale depressie’ of ‘de oorzaak van postnatale depressie in een klein orgaantje’.

Wandelen, oefeningen doen, fietsen, kortom bewegen is eigenlijk vanzelf sprekend. Net zo goed als meditatieoefeningen, in de zon zitten, langs het strand lopen en tuinieren. Als het in je bovenkamertje echter niet goed gaat, zal je ook minder fut hebben om je te bewegen. Grijp daarom je kans aan om meer te weten wat je kan doen om van die postnatale depressie af te komen.

gratis e-book overwin postnatale depressie

Ontdek je hoe je de eerste stappen zet om je postnatale depressie natuurlijk te overwinnen. Klik nu op het e-book ‘Overwin postnatale depressie’ en je ontvangt het e-book gratis.

Bronnen: 

Mariëtte de Iongh - van Werven

Over de auteur:

Mariëtte de Iongh – van Werven

Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders weer fit, vitaal en vrolijker te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl. 

Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven  via blogs, training, workshop en binnenkort boeken.     

Mariëtte is  voedingsdeskundige, Medical Medium deskundige, BSM-deJong®-kindertherapeute, en Geïntegreerde Technieken (vorm van ostepathie)-therapeute. Daarnaast is ze ook in het bezit van HBO Medische Basisvakken/PLATO. Haar studie psychologie heeft ze niet verder dan een propedeuse kunnen brengen door postpartum depressie.         

Neem contact met ons op
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuw boek!

Psst, ik ben zwanger! staat boordevol tips, informatie en recepten over hoe je op een natuurlijke manier je vruchtbaarheid optimaliseert, zodat jij die leuke, spontane en opgewekte vrouw blijft die je nu bent en je straks voluit kan genieten van je baby, je partner en… van jezelf!