Inhoud:
- Oxytocine bij de bevalling.
- Wat is oxytocine?
- Waar wordt oxytocine gemaakt?
- Oxytocine tekort
- Stress en de HPA-as.
- Overleg en bevallingsplan: communicatie!
- Oxytocine hoeveelheid toegediend
- Oxytocine schade: postpartum depressie en autisme
- De lever en de hersenen zijn de dupe.
- Hoge bloeddruk.
- Oxytocine en Autisme
- Detox oxytocine
- Kun je een ingrijp met oxytocine vermijden?
- Bestaat oxytocine in voeding?
- Dadels, appel en een bleekselderijstengel helpen de bijnieren in balans te brengen.
- Eet om de twee uur.
- Conclusie
- Bronnen
- Over de auteur
Oxytocine bij de bevalling.
Heb je oxytocine bij de bevalling gekregen en voel je je nu depressief of heb je last van angststoornissen? We zetten alle feiten op een rijtje.
Allereerst moet je bedenken dat gynaecologen en verloskundigen één ding voor ogen hebben: jou zo goed mogelijk door de bevalling heen te loodsen en om jouw kindje in zo’n goed mogelijke conditie ter wereld helpen.
De reden dat je oxytocine hebt gekregen kan verschillend van aard zijn geweest. Het blijkt niet altijd vanzelfsprekend te zijn om een bevalling op gang te krijgen. Sommige vrouwen hebben hulp nodig om het samentrekken van de baarmoeder kunstmatig te stimuleren. Deze hulp wordt ook wel inductie genoemd. Dit feit blijkt steeds vaker voor te komen! Over hoe dit kan lees je verderop.
De synthetische oxytocine die gebruikt wordt, kunnen bloedingen stoppen, en gebruikt worden om de placenta versneld los te laten na de bevalling. Ook, volgens een studie in de Lancet gepubliceerd, blijkt een hoge bloeddruk en angst voor eclampsie de reden voor inleiding (inductie) te zijn. Waar komt die stijging voor vrouwen met hoge bloeddruk vandaan? Lees dit onder het kopje ‘hoge bloeddruk’.
Maar meestal wordt oxytocine via een infuus ingespoten om de bevalling op te wekken. Een in mijn ogen schrikbarend hoog aantal van één op de vijf bevalling wordt momenteel ingeleid. Waarom? Omdat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bedenkingen had bij de grote babysterfte tijdens de geboorte in Nederland. Dat moest anders. Dus daarom eerder ingrijpen.
De vraag is en blijft echter: waar komt die te late of verminderde uitstoot van lichaamseigen oxytocine en die hoge bloeddruk vandaan? En in dat verlengde: kan oxytocine een postnatale depressie veroorzaken?
Eerst gaan we even kijken wat oxytocine is en waar het aangemaakt wordt.
Wat is oxytocine?
Oxytocine is zowel een hormoon als een neuropeptiden. Samen met oestradiol zorgt het voor liefkozend, verzorgend gedrag. Het fijne van oxytocine is, dat het zorgt voor een plezierig gevoel en sociaal contact.
Het speelt een belangrijke rol bij de kind-moeder verbinding en seksuele genoegens. Vandaar dat iedereen het over knuffelhormoon heeft.
Na de geboorte moet de placenta nog geboren worden. Dat gebeurt ook door oxytocine. En als je borstvoeding geeft, stimuleer je daarmee ook de productie van oxytocine. Dit heet het toeschiet-reflex. Wat doet het nog meer? De baarmoeder moet weer kleiner worden en de bloedvaatjes moeten zich gaan sluiten. Door middel van voelbare contracties gebeurt dit onder invloed van oxytocine. Een veelzijdig hormoon dus.
Overigens zijn anti-depressiva verantwoordelijk voor een verminderde oxytocine aanmaak. Dit is een bedenkelijk feit! Zelfs is synthetische oxytocine gebruikt als anti-depressiva, met een meer neerslachtiger gevoel bij de moeders als resultaat.
Waar wordt oxytocine gemaakt?
Oxytocine tekort
Je zou denken dat je te weinig oxytocine in je lichaam had, tijdens de bevalling. Er zitten meerdere kanten aan deze gedachten en die ga ik je nu uitleggen.
Ten eerste: wij, mensen in deze tijd, hebben in het algemeen meer stress dan al onze vorige generaties. Want ook mileu-vervuiling, op tijd op school en kantoor zijn en internet-verleidingen geven stress.
Wat doet stress met ons? Onze bijnieren maken adrenaline aan. De bijnieren zitten boven op de gewone nieren. Adrenaline bestaat uit 56 soorten, die het voor allerlei situaties kan aanwenden. Zo zijn er een twintigtal die gebruikt worden bij speciale aangelegenheden als een bevalling.
Stress en de HPA-as.
Ja, en met die stress gaat het verkeerd, want de bijnieren gaan dan onder- of over produceren. (lees blog over de bijnieren). De Hypothalamus-Hypofyse-Bijnieren-as werkt niet goed meer. En ja, daarin zit dus ook de hypothalamus en hypofyse waar jouw oxytocine in gemaakt wordt. Die kan het nu niet meer goed reguleren.
Ten tweede gaat het niet alleen om oxytocine. Ook om communicatie. Hoe goed ben jij geïnformeerd door de verloskundigen en/of gynaecologen over de eventuele ingrijpen? En heb je zelf actie genomen om je te informeren over de verschillende opties die je tegen kan komen tijdens de bevalling? Had je al een plaatje in je hoofd gemaakt van als het niet natuurlijk zou gaan?
Overleg en bevallingsplan: communicatie!
Goed overleg is zo van belang in deze, zowel met jezelf, je eigen regie in handen te houden en het bevallingsplan bespreken met degene die jou gaat helpen. Soms, in de haast van handelingen, worden beslissingen niet met jou gemaakt, maar over je hoofd heen (want je bent er toch ook niet helemaal meer bij). En aan deze communicatie schort nog weleens wat.
Uit recente studie van Claire Stamrood e.a., blijkt dat dit van negatieve invloed is op jouw welbevinden na afloop van de bevalling en ook in verdere termijnen.
Ten derde niet alleen praten maar ook liefdevolle aanraking stimuleert de aanmaak van oxytocine. In een thuisbevalling zullen de a.s. ouders, en zeker de vader, zich vrijer voelen dit te tonen dan in de ziekenhuis-setting.
Welke oxytocine hoeveelheid toegediend?
In de studie van twee Australische universiteiten werd een hoge versus een lage dosering van oxytocine-infusregimes onderzocht. “Vrouwen met een hoge dosis oxytocine kregen sneller hun baby, maar hadden ook een verhoogd risico op overmatige samentrekking van de baarmoeder. (baarmoederhyperstimulatie)”. Dat dit bovenmatige stress met zich mee brengt laat zich raden. Wat zijn daar de gevolgen van?
Oxytocine schade: postpartum depressie en autisme
Welke bijwerkingen kan oxytocine veroorzaken? In de facebook-groep ‘oxytocine schade’ en in studies (*) worden meldingen gemaakt over het verband tussen oxcytocine bij de bevalling en postnatale depressie tot angststoornissen. Of sufheid bij de baby. En zelfs autisme. Kan synthetische oxytocine leiden tot een postnatale depressie?
Nu is het zo dat ALLE medicatie niet goed is voor onze lever. Daar is het niet voor gemaakt. Ook niet voor baby’s. Die komen al met vervuilde levers ter wereld. (geel-zien)
Daarnaast is de lever niet gemaakt om ook die grote hoeveelheid adrenaline (stress) die je al vòòr je zwangerschap had, goed te verwerken. Laat staan die enorme flush, die je tijdens de bevalling echt nodig hebt om een super prestatie neer te zetten, te verwerken. Zeker bij een weeënstorm al dan niet geïnduceerd door oxytocine, maar zeker ook door een onevenwichtige uitstoot van adrenaline uit de bijnieren.
Zonder adrenaline gaat het echter niet gebeuren. Echter onverwachte gebeurtenissen tijdens de geboorte leiden tot een aanslag op je bijnieren die al in onbalans waren. Nogmaals, deze adrenaline passeert via het bloed je lever. Wat doet dat met jou en je lichaam?
De lever en de hersenen zijn de dupe.
De lever heeft het al druk genoeg om zware metalen en giftige stoffen op te ruimen. Denk maar aan milieuvervuiling en ons voedsel, medicijnen, nicotine, drugs, schoonmaakartikelen, anti-insecten middelen, parfums en geursprays in huis. In de lever bevinden zich ook bacteriën en virussen die zich voeden met deze bovenstaande belasting.
En dan komt er ook nog eens synthetische oxytocine erbij en een enorme adrenaline uitstoot. Dat kan de lever op dat ogenblik helemaal niet meer aan!
De lever laat de super corrosieve adrenaline ontglippen naar de hersenen, alwaar het de neurotransmitters dopamine en serotonine aantast. Hierdoor krijg je depressieve gevoelens.
En dat is de reden waardoor je angststoornissen en postnatale depressie ervaart. Volgens mij niet zo zeer de synthetische oxytocine an sich.
Hoge bloeddruk.
Ook een verhoogde bloeddruk komt voor uit een niet goed werkende lever en dik, vervuild bloed. Hoe zit dat? We hebben van origine al vrij traag stromend, dik bloed. Nu hebben we ook de eigenschap om op alcohol na, te weinig te drinken. En water is niet goed genoeg, het moet ‘levend water’ zijn. Dat wil zeggen met het sap van een citroen of limoen aangelengd.
Het dikke, trage bloed stroomt door de traag werkende lever. Op naar het hart via de poortader. Het hart moet hard pompen. Want het komt slecht door de poortader heen. Vergelijk het maar met het opdrinken van een dikke smoothie door een rietje. Dat gaat lastig. Het rietje gaat hol staan. Het kost je veel moeite om het op te zuigen. Even heel kort door de bocht veroorzaakt dit vergelijkbaar hoge bloeddruk in jouw lichaam.
Hoge bloedruk kan een aanleiding zijn om de bevalling versnelt ingang te zetten.
Oxytocine en autisme ?
Autisme ontstaat wanneer er bij (ongeboren ) baby’s en kinderen zware metalen als koper, lood, kwik en aluminium zich ophopen in de hersenen. Dit via het bloed van de moeder, of al tijdens de conceptie, kan het van generaties terug zich opnieuw verzamelen in de hersenen. (En de lever, dit terzijde).
Deze ophopingen veranderen het denkpad. Dit veroorzaakt wat wij autisme noemen. In de eerste 10 weken kan medicatie ook de hersenen ( in aanleg) bereiken. En het lijkt mij waarschijnlijk daarna, ook nog steeds. Lees de boeken van helaas overleden kinderarts dr. Moolenburgh.
We moeten echt de zwangerschap beginnen met een schonere lever! Ook voor de gezondheid van de baby.
Detox oxytocine?
Verminder de inname van vetten en teveel dierlijke eiwitten eten. Die bevatten namelijk ook erg veel vet. Verminder koffie, want dat is samen met chocolade funest voor de bijnieren, ook al wordt over dat laatste anders gedacht.
Zoek je superfood voor je baby? Avocado heeft vrijwel dezelfe eigenschappen als moedermelk. In feite is al het fruit en groente gezond, mits het biologisch is.
Kun je een ingrijp met oxytocine vermijden?
Ten eerste is het van belang dat de baby rijp is om op de wereld te komen. Heb je ook het vermoeden dat baby’s meestal ’s nachts en in het weekend gemaakt wordt? Zou dan ook zo kunnen zijn dat ze misschien ’s nachts èn in het weekend geboren willen worden? Soms komt dat medisch personeel niet zo goed uit en wordt er liever iets van maandag tot en met vrijdag gepland. Dat betekent niet altijd in lijn met de ideeën en de rijpheid van de baby zelf.
Ten tweede, rare rug- en been weeën hebben vaak te maken met het feit dat de baby niet goed ligt. Die weeën horen in je buik te zitten. Om een beetje vaart achter de bevalling te zetten wordt daarom het synthetisch hormoon oxytocine ingezet. Vaak is een andere positie aannemen of bewegen een goede manier om een betere positie van het kind te krijgen.
De stand van het bekken en het SI-gewricht speelt ook een rol. Wat zou het fijn zijn als iedere net-zwangere dat laat nakijken bij een osteopaat. Tegen het eind van de bevalling zijn er ook handige en veilige manuele ‘foefjes’ om het SI-gewricht positief te stimuleren. Bijvoorbeeld bij TotalBodyReflex.
Ten derde, wordt ZEN. Rust, geen ruzie, geen tijdsdruk. Eindeloos wandelen in de bossen, parken of langs zee. Wat doet iedereen toch opgepropt op elkaar in die steden?
Ten vierde, geloof het of niet: speciale combinaties van groente en fruit helpen om de ingreep van oxytocine te verminderen!
Bestaat oxytocine in voeding?
Nergens ben ik tegen gekomen dat oxytocine uit voeding te halen zou zijn. Wel las ik een bijzondere studie (zie hieronder), maar ik sluit niet uit met een verkeerde conclusie door de NVKP. (“dadels maken oxytocine aan”)
Als je rustig aan je zwangerschap en de niet te vermijden bevalling wilt beginnen zou ik dringend adviseren eerst de bijnieren tot rust te laten komen. En weet je wat het bijzondere is? Dat kan met o.a. voeding! Enkele combinaties van groente en fruit, bestaande uit kalium, natrium en fructose hebben de eigenschap de bijnieren te ondersteunen. Eén voorbeeld:
Dadels, appel en een bleekselderijstengel helpen de bijnieren in balans te brengen.
Nog zo’n 15 andere specifieke combinaties helpen de bijnieren. In zijn uniek boeken vertelt Anthony William hier meer over.
In die bijzondere studie die ik hierboven noemde, gedaan tussen 2007 en 2008 van de universiteit van Jordanië (Jordan University of Science and Technology ) wordt zelfs beschreven dat dadels helpen voor een rustige bevalling.
“69 vrouwen die vier weken voorafgaand aan de geschatte bevallingsdatum zes dadelvruchten per dag consumeerden, werden vergeleken met 45 vrouwen die geen dadels consumeerden”.
“De vrouwen die dadels consumeerden hadden een significant hogere gemiddelde cervicale verwijding bij opname dan de niet-dadel-etende aanstaande moeders”.
“Bij 96% van de dadel consumerende vrouwen kwam de bevalling spontaan op gang. Dit in vergelijking met de 79% niet-dadel consumerende vrouwen. Het gebruik van prostine/oxytocine lag met 28% significant lager dan bij de 47% niet-dadel etenden”.
“De gemiddelde latente van de eerste fase van de bevalling was met 510 minuten korter bij de dadel-eters, dan met de 906 minuten bij de niet-dadel eters.”
Aldus de auteurs die in 2011 ( Al-O Kuran e.a) en 2017 (Razali N e.a.) op zoek gingen naar het effect van dadelfruit tijdens de late zwangerschap op weg naar de bevalling. Wat een hoopvol resultaat!
De eigenschappen van dadels
“Dadels bevatten bijna 70 bioactieve mineralen die de bijnieren helpen. Daarnaast bevatten dadels veel aminozuren, zoals leucine, die er voor zorgen dat het kalium tot de hoogst potentie komt om spieren en zenuwen te voeden.
Ook bezitten dadels de eigenschap het melkzuur af te voeren dat onder stress opgebouwd wordt.
Tenslotte helpen dadels tegen vaginale pijn”. Aldus Anthony William
Gezonde voeding helpt tegen depressie!
Ook in een studie van ZonMw, uitgevoerd door Maastricht UMC+, de Universiteit Maastricht en de Open Universiteit Heerlen, blijkt dat gezonde voeding een lagere kans op depressie geeft. Vooral zijn zij te spreken over omega-3 vetzuren (EPA). Nu is de dierlijke vorm van omega-3 niet gezond voor ons. Vooral voor de lever niet. Visolie supplementen zou ik gezien het hoge kwik gehalte gewoon in de schappen laten staan en er een plantaardig variant voor adviseren. Zoals lijnzaad, hennepzaad en walnoten. Visolie is daarnaast te vet voor de lever. En ALLE visolie bevat kwik, ook bij degene die zeggen dat het er niet in zit.
Eet om de twee uur.
Je bijnieren moeten tot rust komen. Lijnen, afvallen, een lage bloedsuikerspiegel en ‘over de top sporten’ terwijl je menstrueert, ovuleert, of zwanger bent, vragen teveel adrenaline. Mijn advies is daarom om de twee uur te eten. Denk dan ook aan die speciale bijniersnacks.
Conclusie:
Mijn conclusie is dat dadels met andere specifieke combinaties van groente en fruit, helpen bij een rustige start en verloop van de bevalling. Dit zou m.i. kunnen bijdragen aan een verminderd gebruik van oxytocine. Dat weer een kan leiden tot een lagere kans op postpartum depressie.
Bronnen:
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.22599
- https://www.medicalmedium.com/liver-rescue
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(09)60736-4/fulltext
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009701.pub2/full?highlightAbstract=oxytocine%7Coxytocin
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31331586
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989
- https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/hypitat-trial-van-invloed-op-beleid-en-gezondheid-moeders/volledig
- https://nedkad.nl/news/neusspray-angst-en-depressie/
- https://www.google.com/search?q=medical+medium+16+snacks+for+adrenal+fatigue&oq=mecial+medium+16+&aqs=chrome.1.69i57j0l2.7555j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
- https://nedkad.nl/news/sociaal-gedrag-vooral-be-nvloed-door-testosteron/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.22599
- https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009701.pub2/full#CD009701-abs-0004
- https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschap-zo-werkt-het/oxytocine/
- https://www.nji.nl/nl/2015/Oxytocine-niet-geschikt-voor-postnatale-depressie
- https://www.nvkp.nl/ziekten-en-vaccins/overzicht/oxytocine/#_edn11
- https://www.totalbodyreflex.com/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurohypofyse
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Oxytocine
- http://www.ggznieuws.nl/home/knuffelhormoon-helpt-tegen-traumas/
- https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlands-onderzoek-wijst-uit-communicatie-cruciaal-bij-bevalling~b0395645/
- https://overwinpostnataledepressie.nl/bijnieren-en-adrenaline-bij-een-postnatale-depressie/
- https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/worden-bevallingen-in-nederland-te-vaak-ingeleid~bb4009ef/
- https://www.kennispoort-verloskunde.nl/samenvatting/verband-oxytocine-bevalling-en-angst-en-depressie-postpartum/
- https://www.nu.nl/algemeen/1880856/babysterfte-nederland-bijna-hoogst-in-europa.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4984315/
- https://www.therapiepraktijkseelen.nl/seelen/osteohome.htm
- https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/farmacologie/zwangerschap-lactatie
- https://www.wanttoknow.nl/inspiratie/hans-moolenburgh-kwalen-wegdrukken-is-geen-genezen/
- https://www.medicalmedium.com/blog/childrens-health
- https://www.medicalmedium.com/life-changing-food
- https://overwinpostnataledepressie.nl/oorzaak-postnatale-depressie/
Vond je dit een waardevol artikel, wil je het dan delen op social media?
Heb je vragen over postnatale depressie? Neem dan contact met mij op en download alvast het gratis e-book.
Wil je meer weten over andere oorzaken van postnatale depressie? Lees dan mijn blog hierover.
Ken je iemand uit de universitaire wereld die het interessant zou vinden bovenstaand betoog te willen onderzoeken of een afstudeer opdracht hiervan te willen maken, dan zou ik het op prijs stellen hem of haar in contact te komen.
Mariëtte de Iongh – van Werven
Mariëtte de Iongh is oprichtster en drijvende kracht achter Overwin Postnatale Depressie. Haar missie is om aanstaande en jonge moeders weer fit, vitaal en vrolijker te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in leefstijl.
Zijzelf heeft jarenlang te kampen gehad met postnatale depressie en andere gezondheidsklachten. Nu helpt zij aanstaande moeders met preventieve adviezen en jonge moeders naar een gezonder leven via blogs, training, workshop en binnenkort boeken.
Mariëtte is voedingsdeskundige, Medical Medium deskundige, BSM-deJong®-kindertherapeute, en Geïntegreerde Technieken (vorm van ostepathie)-therapeute. Daarnaast is ze ook in het bezit van HBO Medische Basisvakken/PLATO. Haar studie psychologie heeft ze niet verder dan een propedeuse kunnen brengen door postpartum depressie.